Brusznicówka podlaska, czyli nalewka na borówce brusznicy
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka na borówce brusznicy nie jest dzisiaj popularna. Brusznicówka należy do nalewek wytrawnych (bez dodatku cukru) i bardzo mocnych. Świetnie pasuje do wędzonych mięs i dań z grzybami. Kiedyś była jednym z filarów tradycyjnego wyrobu nalewek w domu. Jest prosta w przygotowaniu, ale wymaga od nas nie lada cierpliwości. Jeśli przygotujecie te nalewkę w sierpniu, jej wybornym smakiem będziecie się delektować dopiero w grudniu następnego roku.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 2 kg borówki brusznicy
- 1 1/2 litra spirytusu
- 1/2 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe borówki opłukać, osuszyć i wsypać do szklanego słoja, zalać spirytusem.
- Słój szczelnie zamknąć i wystawić na działanie promieni słonecznych na co najmniej 3 miesiące.
- Po upływie 3 miesięcy dodać wodę i pozostawić na 2 tygodnie.
- Zlać nalewkę, przesączyć przez flanelę lub płótno do półlitrowych butelek, zakorkować i zalakować, a na butelki nalepić kartki z nazwą nalewki oraz datą butelkowania.
- Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej przez 6 miesięcy, aby dojrzała.
Nalewki domowe