Aperol na gorąco: najlepszy przepis jak zrobić grzaniec z Aperolem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Aperol Spritz to orzeźwiający drink, który osłodzi i umili niejeden upalny dzień. Mało kto wie, że można przygotować go także w wersji rozgrzewającej, która świetnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Jak zrobić grzany Aperol? Poznajcie łatwy i szybki przepis na aromatyczny i pyszny Aperol na gorąco.
Czym jest Aperol?
Główny składnik tego aromatycznego drinka na gorąco, czyli Aperol, to aperitif, którego twórcą jest Giuseppe Barbieri. Pierwszy Aperol powstał w 1919 roku w gorzelni w Bassano del Grappa we Włoszech i składał się z naparu z gorzkiej i słodkiej pomarańczy oraz rabarbaru. Składniki wzbogacały różne zioła. Dziś skład Aperolu znany jest tylko nielicznym, którzy mają dostęp do pilnie strzeżonej oryginalnej receptury.
Z czym mieszać Aperol?
Aby zrobić pyszny Aperol na gorąco, który rozgrzeje w zimne wieczory, potrzebne są łatwo dostępne produkty. Na liście potrzebnych składników znalazło się więc pięć produktów. Wszystkie składniki można bez problemu kupić w sklepach spożywczych, które oferują także napoje alkoholowe.
Do przygotowania domowego grzańca z Aperolem należy przygotować takie składniki jak:
- Aperol
- wytrawne białe wino
- sok jabłkowy
- syrop owocowy
- pomarańcza
Jak zrobić grzany Aperol?
Przepis na grzańca z dodatkiem włoskiego Aperolu nie jest skomplikowany. To prosta receptura na napój dla osób pełnoletnich, która zaskoczy łatwością i szybkością przygotowania. Drink robi się błyskawicznie w kilku łatwych krokach, które nikomu nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek. Należy tylko pamiętać, aby nie doprowadzić składników do wrzenia. Trzeba je tylko podgrzewać.
Jak więc przygotować pyszny grzaniec z Aperolem w domu? To tylko trzy bardzo łatwe kroki:
- 1. krok – podgrzanie białego wina
- 2. krok – wlanie Aperolu, soku jabłkowego i syropu
- 3. krok – przelanie grzańca do szklanek i udekorowanie pomarańczą i cynamonem
Jak podawać grzany Aperol?
Aperol podany na ciepło z dodatkiem plasterków pomarańczy i cynamonu ma piękny kolor i pyszny smak. Świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się w chłodne wieczory w czasie jesieni i zimy. Można podawać go w czasie imprez i rodzinnych spotkań. Każdy kto spróbuje grzanego Aperolu, będzie pod wielkim wrażeniem. Najpierw oczaruje wyglądem, a po chwili zaskoczy obłędnym smakiem.
SKŁADNIKI
- 750 ml wytrawnego białego wina (np. Sauvignon)
- 500 ml soku jabłkowego
- 300 ml Aperolu
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki syropu pomarańczowego, mango lub marakuja
dodatkowo:- cynamon w laskach, listki mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
- Białe wino wlać do rondelka i podgrzewać, uważając, aby go nie zagotować.
- Wlać sok jabłkowy, Aperol i syrop. Wymieszać i podgrzewać.
- Grzaniec wlać do szklanek.
- Udekorować je plasterkami pomarańczy, cynamonem i miętą.
- Podawać od razu.