Aperol na gorąco: najlepszy przepis jak zrobić grzaniec z Aperolem

grzany aperol
Autor: Shutterstock Grzany Aperol ma piękny kolor i pyszny smak.
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aperol Spritz to orzeźwiający drink, który osłodzi i umili niejeden upalny dzień. Mało kto wie, że można przygotować go także w wersji rozgrzewającej, która świetnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Jak zrobić grzany Aperol? Poznajcie łatwy i szybki przepis na aromatyczny i pyszny Aperol na gorąco.

Czym jest Aperol?

Główny składnik tego aromatycznego drinka na gorąco, czyli Aperol, to aperitif, którego twórcą jest Giuseppe Barbieri. Pierwszy Aperol powstał w 1919 roku w gorzelni w Bassano del Grappa we Włoszech i składał się z naparu z gorzkiej i słodkiej pomarańczy oraz rabarbaru. Składniki wzbogacały różne zioła. Dziś skład Aperolu znany jest tylko nielicznym, którzy mają dostęp do pilnie strzeżonej oryginalnej receptury.

Z czym mieszać Aperol?

Aby zrobić pyszny Aperol na gorąco, który rozgrzeje w zimne wieczory, potrzebne są łatwo dostępne produkty. Na liście potrzebnych składników znalazło się więc pięć produktów. Wszystkie składniki można bez problemu kupić w sklepach spożywczych, które oferują także napoje alkoholowe.

Do przygotowania domowego grzańca z Aperolem należy przygotować takie składniki jak:

  • Aperol
  • wytrawne białe wino
  • sok jabłkowy
  • syrop owocowy
  • pomarańcza

Jak zrobić grzany Aperol?

Przepis na grzańca z dodatkiem włoskiego Aperolu nie jest skomplikowany. To prosta receptura na napój dla osób pełnoletnich, która zaskoczy łatwością i szybkością przygotowania. Drink robi się błyskawicznie w kilku łatwych krokach, które nikomu nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek. Należy tylko pamiętać, aby nie doprowadzić składników do wrzenia. Trzeba je tylko podgrzewać.

Jak więc przygotować pyszny grzaniec z Aperolem w domu? To tylko trzy bardzo łatwe kroki:

  • 1. krok – podgrzanie białego wina
  • 2. krok – wlanie Aperolu, soku jabłkowego i syropu
  • 3. krok – przelanie grzańca do szklanek i udekorowanie pomarańczą i cynamonem

Jak podawać grzany Aperol?

Aperol podany na ciepło z dodatkiem plasterków pomarańczy i cynamonu ma piękny kolor i pyszny smak. Świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się w chłodne wieczory w czasie jesieni i zimy. Można podawać go w czasie imprez i rodzinnych spotkań. Każdy kto spróbuje grzanego Aperolu, będzie pod wielkim wrażeniem. Najpierw oczaruje wyglądem, a po chwili zaskoczy obłędnym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 750 ml wytrawnego białego wina (np. Sauvignon)
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 300 ml Aperolu
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki syropu pomarańczowego, mango lub marakuja

  • dodatkowo:
  • cynamon w laskach, listki mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
  • Białe wino wlać do rondelka i podgrzewać, uważając, aby go nie zagotować.
  • Wlać sok jabłkowy, Aperol i syrop. Wymieszać i podgrzewać.
  • Grzaniec wlać do szklanek.
  • Udekorować je plasterkami pomarańczy, cynamonem i miętą.
  • Podawać od razu.
W formie 24 niskokaloryczne drinki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej