Zielone naleśniki z purée z warzyw: przepis na obiad dla całej rodziny [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Owoce i warzywa powinny na stałe gościć w codziennym jadłospisie. Jak zachęcić dzieci do ich spożywania? Najlepiej przez zabawę i kolorowe, intrygujące dania - takie jak zielone naleśniki z purée z warzyw. Podajemy przepis na obiad dla całej rodziny.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 170 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 1/2 pęczka natki, posiekanej
- garść liści bazylii, posiekanej
- farsz:
- ok. 200 g marchwi pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- szczypta cynamonu
- ok. 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
- łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
- ok. 200 g kalafiora, różyczki
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto zmiksować, odstawić, by "odpoczęło".
- Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić.
- Do każdego dodać po łyżce masła. Marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub masła klarowanego) z dwóch stron, smarować farszem i zawijać w rulony.