Wigilijne krokiety robię bez kapusty kiszonej. Pieczarkowy farsz podkręcam tym składnikiem

krokiety bez kapusty kiszonej
Autor: Shutterstock Pieczarkowy farsz zawiń w naleśniki. Te pyszne krokiety na wigilię zrobisz bez kapusty kiszonej.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

W wielu polskich domach na wigilijną kolację przyrządza się krokiety z kapustą i pieczarkami. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich tym smacznym daniem, sprawdźcie nowy przepis. Farsz przygotowuje się z pieczarek, ale bez kapusty kiszonej. Ważną rolę gra tu nieoczywisty produkt, który nadaje dodatkowego smaku i pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami. Poznajcie prosty przepis na krokiety bez kapusty kiszonej.

Co dodać do farszu do krokietów?

Pyszne domowe krokiety to jedno z popularnych dań wigilijnych. W środku cienkich naleśników kryje się smaczny farsz. Zwykle przyrządza się go z kapusty kiszonej i pieczarek. W tym przepisie na liście składników nie ma kiszonej kapusty. Zamiast niej sprawdza się inny produkt. Smak pieczarkowego farszu do krokietów podkręca starty na tarce żółty ser i kilka dodatków.

Co jest potrzebne, aby zrobić pyszne krokiety z farszem pieczarkowym? Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc przepis można wykorzystywać nie tylko na wigilię i Boże Narodzenie. To uniwersalne danie sprawdzi się przez cały rok.

  • składniki na naleśniki – mąka pszenna, woda gazowana, mleko, jajko, olej, sól
  • składniki do farszu – pieczarki, cebula, ser żółty, śmietana, koncentrat pomidorowy, przyprawy

Jak zrobić krokiety bez kapusty kiszonej?

Przepis na pyszne wigilijne krokiety po brzegi wypełnione farszem pieczarkowo-serowym jest łatwy, ale wymaga troszkę więcej czasu. Krokiety bez kapusty kiszonej najlepiej więc przygotować dzień przed wigilią. Wystarczy podsmażyć je na patelni następnego dnia tuż przed podaniem na kolację w wigilię.

Jak więc zrobić pyszne krokiety z pieczarkami i serem? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie za pierwszym razem i zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zobaczcie, jak zrobić dobry farsz z pieczarek i naleśniki.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 2. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
  • 3. krok – usmażenie cienkich naleśników
  • 4. krok – wymieszanie pieczarek i cebuli z serem i pozostałymi składnikami
  • 5. krok – zawinięcie farszu w naleśniki
  • 6. krok – podsmażenie krokietów z pieczarkami i serem na patelni

Jak podawać krokiety bez kapusty kiszonej?

Pełne smaku krokiety nadziane farszem z pieczarek i żółtego sera to danie uniwersalne. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wigilijnej kolacji. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można podawać je na zwykły obiad i w lecie, i w zimie. Do krokietów przygotowanych według tego przepisu warto podać różne sosy, które podkręcą ich smak. Smacznie komponują się z domowym sosem grzybowym, pomidorowym czy ziołowym.

SKŁADNIKI

  • naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
  • szczypta soli
  •  
  • farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę pszenną i szczyptę soli przesypać do miski. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wbić jajka i zmiksować składniki na gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
  • Do pieczarek z cebulą dodać starty żółty ser, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Porcje farszu nakładać na naleśniki i zawijać w rulony jak krokiety.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim krokiety, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Podawać na wigilię, święta Bożego Narodzenia i inne okazje.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej