Wigilijne krokiety robię bez kapusty kiszonej. Pieczarkowy farsz podkręcam tym składnikiem
Dieta wegetariańska
W wielu polskich domach na wigilijną kolację przyrządza się krokiety z kapustą i pieczarkami. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich tym smacznym daniem, sprawdźcie nowy przepis. Farsz przygotowuje się z pieczarek, ale bez kapusty kiszonej. Ważną rolę gra tu nieoczywisty produkt, który nadaje dodatkowego smaku i pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami. Poznajcie prosty przepis na krokiety bez kapusty kiszonej.
Co dodać do farszu do krokietów?
Pyszne domowe krokiety to jedno z popularnych dań wigilijnych. W środku cienkich naleśników kryje się smaczny farsz. Zwykle przyrządza się go z kapusty kiszonej i pieczarek. W tym przepisie na liście składników nie ma kiszonej kapusty. Zamiast niej sprawdza się inny produkt. Smak pieczarkowego farszu do krokietów podkręca starty na tarce żółty ser i kilka dodatków.
Co jest potrzebne, aby zrobić pyszne krokiety z farszem pieczarkowym? Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc przepis można wykorzystywać nie tylko na wigilię i Boże Narodzenie. To uniwersalne danie sprawdzi się przez cały rok.
- składniki na naleśniki – mąka pszenna, woda gazowana, mleko, jajko, olej, sól
- składniki do farszu – pieczarki, cebula, ser żółty, śmietana, koncentrat pomidorowy, przyprawy
Jak zrobić krokiety bez kapusty kiszonej?
Przepis na pyszne wigilijne krokiety po brzegi wypełnione farszem pieczarkowo-serowym jest łatwy, ale wymaga troszkę więcej czasu. Krokiety bez kapusty kiszonej najlepiej więc przygotować dzień przed wigilią. Wystarczy podsmażyć je na patelni następnego dnia tuż przed podaniem na kolację w wigilię.
Jak więc zrobić pyszne krokiety z pieczarkami i serem? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie za pierwszym razem i zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zobaczcie, jak zrobić dobry farsz z pieczarek i naleśniki.
- 1. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
- 2. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
- 3. krok – usmażenie cienkich naleśników
- 4. krok – wymieszanie pieczarek i cebuli z serem i pozostałymi składnikami
- 5. krok – zawinięcie farszu w naleśniki
- 6. krok – podsmażenie krokietów z pieczarkami i serem na patelni
Jak podawać krokiety bez kapusty kiszonej?
Pełne smaku krokiety nadziane farszem z pieczarek i żółtego sera to danie uniwersalne. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wigilijnej kolacji. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można podawać je na zwykły obiad i w lecie, i w zimie. Do krokietów przygotowanych według tego przepisu warto podać różne sosy, które podkręcą ich smak. Smacznie komponują się z domowym sosem grzybowym, pomidorowym czy ziołowym.
SKŁADNIKI
- naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- szczypta soli
- farsz:
- 500 g pieczarek
- 200 g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę pszenną i szczyptę soli przesypać do miski. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wbić jajka i zmiksować składniki na gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
- Do pieczarek z cebulą dodać starty żółty ser, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Porcje farszu nakładać na naleśniki i zawijać w rulony jak krokiety.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim krokiety, aż zaczną się lekko rumienić.
- Podawać na wigilię, święta Bożego Narodzenia i inne okazje.