Tym składnikiem podkręcam naleśniki. Są pyszne, efektowne i idealne na świąteczny deser
Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie naleśniki, na pewno oczaruje was ten przepis. Cienkie naleśniki z tym dodatkiem to pyszne danie na świąteczny stół. Za ich wyjątkowy smak i oryginalny wygląd odpowiada mak, czyli składnik typowy dla potraw bożonarodzeniowych. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i cienkie jak bibułka naleśniki makowe. Zaskoczcie bliskich tym nietypowym deserem w Boże Narodzenie.
Czy mak jest zdrowy?
Mak jest jednym z wielu produktów, które mają szczególne miejsce w polskiej kuchni. Wykorzystuje się go głównie do potraw i słodkich wypieków z okazji świąt Bożego Narodzenia. Warto wiedzieć, że mak jest wartościowy i zawiera wiele cennych składników odżywczych. To skarbnica witamin z grupy B, E, wapnia, magnezu, żelaza i potasu oraz chromu. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Należy jednak spożywać go z umiarem, ponieważ jest dość kaloryczny i ciężkostrawny.
Z czego zrobić naleśniki makowe?
Mak to obowiązkowy dodatek do różnych potraw. Najpopularniejszy jest oczywiście makowiec, ale dobrze znane są także makiełki, wigilijna kutia, łamańce czy łazanki z makiem. Z tym wybornym dodatkiem można też zrobić pyszne i cienkie naleśniki. Urzekają wyglądem i zachwycają wybornym smakiem.
Co jest potrzebne, aby usmażyć furę domowych naleśników makowych? Lista składników jest krótka i obejmuje niedrogie produkty, które można kupić przez cały rok. Jednak naleśniki najlepiej smakują w czasie świąt Bożego Narodzenia. Aby przygotować świąteczne naleśniki z dodatkiem maku, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- woda
- jajka
- mielony mak
- olej
- szczypta soli
Jak zrobić naleśniki makowe?
Efektownie naleśniki z dodatkiem maku to doskonała słodka przekąska na święta Bożego Narodzenia. Smakują wybornie i są bardzo łatwe do przygotowania w domu. Można podać je same, ale najlepiej smakują ze słodkim twarożkiem, polewą czekoladową czy powidłami śliwkowymi. Smacznym dodatkiem są też prażone płatki migdałowe.
Jak więc usmażyć domowe naleśniki makowe na święta Bożego Narodzenia? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Najpierw należy połączyć składniki ciasta i wymieszać je z mielonym makiem. Następnie porcje ciasta smaży się z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, aż ich brzegi zaczną się wywijać. Naleśniki makowe można podawać na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki mielonego maku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną. Wsypać mak i sól. Wymieszać.
- Wlać mleko, wodę i olej. Wbić jajka. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej porcje ciasta z obu stron, formując cienkie naleśniki. Przekładać na talerz i przykryć drugim, aby nie ostygły.
- Podawać z twarożkiem, dżemem lub powidłami z okazji świąt Bożego Narodzenia.