Smardze w cieście naleśnikowym

2021-03-31
Matka i syn gotują
smardze-w-ciescie-nalesnikowym-pomysl-na-pierwsze-wiosenne-grzyby.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Smardze mają specyficzny wygląd - trudno je pomylić z innymi grzybami
łatwy
30 min
4

Smardze w cieście naleśnikowym to danie, które rzadko mamy okazję przygotować. Smardze pojawiają się w Polsce bardzo wcześnie - w końcu kwietnia, na początku maja. Są nie tylko bardzo sezonowymi grzybami, ale też chronionymi - w lesie nie wolno ich zbierać. Jednak z powodzeniem można je wyhodować z grzybni na własnej działce i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!

Polecamy także:

Smardze duszone w śmietanie

Makaron ze smardzami

Smardze faszerowane mięsem

Zupa ze smardzami

SKŁADNIKI

  • smardze (tylko kapelusze)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ok. 200 g mąki
  • łyżka oleju
  • sól
  • odrobina utartej gałki muszkatołowej
  • olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone kapelusze smardzów sparzyć, odsączyć, osuszyć.
  • Ciasto naleśnikowe – nie za gęste – przygotować z 2 jaj, 1 szklanki mleka, łyżki oleju i ok. 200 g mąki.
  • Sól wymieszać z gałką, posypać kapelusze smardzów.
  • Kolejno zanurzać w cieście i smażyć na złoto w mieszance oleju i masła. Podawać natychmiast.
Matka i syn gotują