Smardze w cieście naleśnikowym
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Smardze w cieście naleśnikowym to danie, które rzadko mamy okazję przygotować. Smardze pojawiają się w Polsce bardzo wcześnie - w końcu kwietnia, na początku maja. Są nie tylko bardzo sezonowymi grzybami, ale też chronionymi - w lesie nie wolno ich zbierać. Jednak z powodzeniem można je wyhodować z grzybni na własnej działce i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- smardze (tylko kapelusze)
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- ok. 200 g mąki
- łyżka oleju
- sól
- odrobina utartej gałki muszkatołowej
- olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone kapelusze smardzów sparzyć, odsączyć, osuszyć.
- Ciasto naleśnikowe – nie za gęste – przygotować z 2 jaj, 1 szklanki mleka, łyżki oleju i ok. 200 g mąki.
- Sól wymieszać z gałką, posypać kapelusze smardzów.
- Kolejno zanurzać w cieście i smażyć na złoto w mieszance oleju i masła. Podawać natychmiast.