Puszyste naleśniki twarogowe: przepis na sycące śniadanie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Puszyste naleśniki, jeszcze ciepłe, prosto z patelni to pyszny pomysł na śniadanie. Jeszcze lepszy, gdy do ciasta dodamy pokruszony twaróg. Takie śniadanie będzie nas syciło przez długi czas.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 300 g twarogu półtłustego typu klinek
- 250 ml kefiru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do jajek dodać sól i kefir. Ponownie wymieszać.
- Dodać pokruszony twaróg, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać. Otrzymane ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki.
- Ciasto wylewać na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Zrumienić z obu stron.
- Podawać z masłem i miodem.