Puszyste naleśniki twarogowe: przepis na sycące śniadanie

2021-03-29
Puszyste naleśniki twarogowe: przepis na sycące śniadanie
Autor: Shutterstock Naleśniki z okruchami twarogu są puszyste, pyszne i pożywne
łatwy
30 min
4

Puszyste naleśniki, jeszcze ciepłe, prosto z patelni to pyszny pomysł na śniadanie. Jeszcze lepszy, gdy do ciasta dodamy pokruszony twaróg. Takie śniadanie będzie nas syciło przez długi czas. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 300 g twarogu półtłustego typu klinek
  • 250 ml kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Do jajek dodać sól i kefir. Ponownie wymieszać.
  • Dodać pokruszony twaróg, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać. Otrzymane ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki.
  • Ciasto wylewać na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Zrumienić z obu stron.
  • Podawać z masłem i miodem.