Puszyste i maślane naleśniki po szwedzku. Tajemnica ich smaku to odpowiednie proporcje składników

Naleśniki po szwedzku
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki w wersji skandynawskiej wychodzą puszyste i maślane. Przygotowuje się je podobnie jak u nas, ale ze zmienionymi nieco proporcjami składników, a jada zazwyczaj na słodko. To prawdziwie kojące, komfortowe danie. Jak zrobić naleśniki po szwedzku, czyli pannkakor?

Cechą charakterystyczną tych naleśników jest nie tylko nieco większa grubość, ale też zdecydowanie maślany smak, który sprawia, że bardziej pasują do nich słodkie dodatki. Polecamy je zwłaszcza na weekendowe leniwe śniadania lub brunche z przyjaciółmi., Sprawdzą się też jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Taki słodki podwieczorek pokochają nie tylko dzieci.

SKŁADNIKI

  • 3 duże jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2-3 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztopić i wystudzić.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, masło, sól i mleko.
  • Zmiksować na jednolite ciasto o konsystencji śmietany.
  • Przygotowane ciasto odstawić na pół godziny.
  • Patelnie mocno rozgrzać i posmarować cienka warstwa tłuszczu.
  • Wylewać porcje ciasta na patelnie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podczas smażenie nie zostawiać naleśników "bez opieki", aby się nie przypaliły.
  • Podawać z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej