Puszyste i maślane naleśniki po szwedzku. Tajemnica ich smaku to odpowiednie proporcje składników

Naleśniki po szwedzku
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Naleśniki w wersji skandynawskiej wychodzą puszyste i maślane. Przygotowuje się je podobnie jak u nas, ale ze zmienionymi nieco proporcjami składników, a jada zazwyczaj na słodko. To prawdziwie kojące, komfortowe danie. Jak zrobić naleśniki po szwedzku, czyli pannkakor?

SKŁADNIKI

  • 3 duże jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2-3 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztopić i wystudzić.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, masło, sól i mleko.
  • Zmiksować na jednolite ciasto o konsystencji śmietany.
  • Przygotowane ciasto odstawić na pół godziny.
  • Patelnie mocno rozgrzać i posmarować cienka warstwa tłuszczu.
  • Wylewać porcje ciasta na patelnie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Podczas smażenie nie zostawiać naleśników "bez opieki", aby się nie przypaliły.
  • Podawać z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej