Placki z kaszy jaglanej. Idealne na przekąskę, deser lub słodkie śniadanie

placki z kaszy jaglanej
Autor: Shutterstock Placki z kaszy jaglanej są proste, a ich smak jest obłędny.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Kasza jaglana jest skarbnicą zdrowia. Nie zawiera glutenu i jest bogata w dobroczynne składniki odżywcze. Świetnie smakuje w potrawach wytrawnych i słodkich. Właśnie do tych drugich należy przepis na placki z kaszy jaglanej, które zachwycają smakiem. Robi się je łatwo i szybko. Poznajcie przepis na obłędne placki z kaszy jaglanej.

Z czego zrobić placki z kaszy jaglanej?

Na liście składników znajduje się kilka niedrogich produktów, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszne i chrupiące placuszki jaglane można robić przez cały rok. Co więc jest potrzebne, aby samodzielnie usmażyć placki z kaszy jaglanej?

Jak zrobić placki z kaszy jaglanej?

Przepis na smakowite placuszki jaglane nie jest skomplikowany. Pierwszym krokiem jest ugotowanie kaszy jaglanej. W tym przepisie gotuje się ją na mleku. Następnie należy ją lekko ostudzić. Ugotowanej kaszy jaglanej nie trzeba miksować na gładko. Wystarczy dodać do niej jajka, starte na tarce jabłko, mąkę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu można już smażyć pyszne placuszki. Najlepiej robić to na dużej i głębokiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Placki należy smażyć partiami i nakładać ciasto w odstępach, aby się nie skleiło. Placki z kaszy jaglanej smaży się z obu stron po około trzy minuty. Do przekładania warto przygotować łopatkę. Usmażone placuszki można na chwilę zostawić na ręczniku papierowym umieszczony na desce lub talerzu. W ten sposób można łatwo pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Czym wzbogacić placki z kaszy jaglanej?

Smak domowych placuszków jaglanych można podkręcić. Wystarczy szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej, aby nabrały super aromatu i smaku. Sprawdzi się też cukier z prawdziwą wanilią i starta na tarce gorzka czekolada. Gotowe placki świetnie smakują z naturalnym jogurtem, miodem, syropem klonowym i świeżymi owocami. Smacznym dodatkiem jest także domowy dżem, powidła lub marmolada.

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • 3 średnie jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając.
  • Uprażoną kaszę przesypać na sitko i przepłukać. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i wsypać cukier. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień do małego i gotować około 15 minut.
  • Kaszę przełożyć do miski i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do kaszy wbić jajka i dodać starte na tarce jabłko. Dokładnie wymieszać.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron po 3 minuty. Usmażone placki jaglane przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z naturalnym jogurtem, miodem, dżemem lub świeżymi owocami.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami
Anna Szulc-Górska
więcej