Placki pomidorowe: najsmaczniejsza przekąska lata to greckie placki z pomidorów
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Placki pomidorowe to jedna z najsmaczniejszych przekąsek. W moim domu jemy je na okrągło. Bo pomidory latem są najlepsze do tego przepisu. Placki są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Idealnie smakują z jogurtowym sosem. Pyszności! Polecam!
Chociaż placki z pomidorami nie są tak popularne jak placki z cukinii, jednak zawsze cieszą się powodzeniem na moim stole. Jeśli zwykle lubisz łączyć pomidory z fetą, pokochasz też te placuszki! Nie polecam innego rodzaju sera, zwłaszcza parmezanu lub mozarelli, ponieważ będą się topić i bałaganić na patelni podczas smażenia. Jeszcze tego nie próbowałam, ale pisząc ten przepis już żałuję, że nie dodałam do mieszanki posiekanych czarnych oliwek. To byłby miły akcent. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 4 pomidory, 1 i ½ szklanki posiekanych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ¼ szklanki (4 łyżki) pokruszonej fety
- 4 i ½ łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij jajka ze szczyptą soli.
- Pomidory przekrój na pół. Z pomidorów usuń łyżeczką gniazda nasienne z pestkami i delikatnie wyciśnij, aby usunąć nadmiar soku. Nie chcemy, aby ciasto było zbyt soczyste.
- Pokrój pomidory na małe kawałki i wrzuć do ubitych jajek. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Dodaj pokruszoną fetę. Wreszcie dodaj mąkę i wymieszaj. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej mąki, ponieważ pomidory mogą nadal uwalniać sok po zmieszaniu z innymi rzeczami. Ciasto powinno być nieco cięższe niż ciasto na tradycyjne placki pszenne.
- Dodaj posiekany szczypiorek, sól i czarny pieprz. Ponownie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Na jeden placuszke nabierz dwie łyżki ciasta. Smaż przez około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania pożądanego koloru.
- Przenieś placki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiar oleju. Podawaj na ciepło.