Placki pomidorowe: najsmaczniejsza przekąska lata to greckie placki z pomidorów

Placki pomidorowe: najsmaczniejsza przekąska lata
Autor: Shutterstock.com Chrupiące placki pomidorowe podane z sosem jogurtowym
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki pomidorowe to jedna z najsmaczniejszych przekąsek. W moim domu jemy je na okrągło. Bo pomidory latem są najlepsze do tego przepisu. Placki są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Idealnie smakują z jogurtowym sosem. Pyszności! Polecam! 

Chociaż placki z pomidorami nie są tak popularne jak placki z cukinii, jednak zawsze cieszą się powodzeniem na moim stole. Jeśli zwykle lubisz łączyć pomidory z fetą, pokochasz też te placuszki! Nie polecam innego rodzaju sera, zwłaszcza parmezanu lub mozarelli, ponieważ będą się topić i bałaganić na patelni podczas smażenia. Jeszcze tego nie próbowałam, ale pisząc ten przepis już żałuję, że nie dodałam do mieszanki posiekanych czarnych oliwek. To byłby miły akcent. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 4 pomidory, 1 i ½ szklanki posiekanych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki (4 łyżki) pokruszonej fety
  • 4 i ½ łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij jajka ze szczyptą soli. 
  • Pomidory przekrój na pół. Z pomidorów usuń łyżeczką gniazda nasienne z pestkami i delikatnie wyciśnij, aby usunąć nadmiar soku. Nie chcemy, aby ciasto było zbyt soczyste.
  • Pokrój pomidory na małe kawałki i wrzuć do ubitych jajek. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  • Dodaj pokruszoną fetę. Wreszcie dodaj mąkę i wymieszaj. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej mąki, ponieważ pomidory mogą nadal uwalniać sok po zmieszaniu z innymi rzeczami. Ciasto powinno być nieco cięższe niż ciasto na tradycyjne placki pszenne. 
  • Dodaj posiekany szczypiorek, sól i czarny pieprz. Ponownie wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni. Na jeden placuszke nabierz dwie łyżki ciasta. Smaż przez około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania pożądanego koloru.
  • Przenieś placki na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiar oleju. Podawaj na ciepło.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej