Obłędne naleśniki ze szczypiorem i marchewką: przepis na przysmak z Korei
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Obłędne naleśniki ze szczypiorem i marchewką można zjeść na lekką kolację, zabrać do pracy lub przygotować dla przyjaciół, jako przekąskę do piwa. Bogactwo warzyw zlepionych pysznym ciastem to przepis na sukces koreańskich naleśników. Naleśników, które skradną wasze serca i żołądki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki różnych startych na wiórki lub pokrojonych w słupki warzyw - marchwi, cebuli, grzybów, kukurydzy
- 1 - 1 1/2 szklanki szczypioru lubelskiego lub młodej cebuli ze szczypiorem, pociętych na długość około 5-7 cm
- olej roślinny
- Sos do maczania:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego, można zastąpić zwykłym octem
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka sosu sriracha lub innego ostrego sosu paprykowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, jajka, wody i przypraw zmiksować gładkie ciasto naleśnikowe.
- Do ciasta dodać pokrojoną w słupki marchew oraz pozostałe warzywa i szczypior pocięty na odcinki długości 5-7 cm. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego i wyłożyć połowę mieszanki na naleśniki. Rozprowadzić równomiernie szpatułką na patelni. Lekko przyciskać szpatułką do dna, aby uzyskać przyrumienione ciasto. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- To samo powtórzyć z drugą porcją.
- Naleśniki podawać w całości lub pokrojone na kawałki wielkości dwóch kęsów.
- Naleśniki maczać w sosie przygotowanym z sosu sojowego, octu ryżowego, sosu sriracha i odrobiny wody.