Naleśniki z truskawkami: deser na początek lata!
2021-03-29
średni
45 min
4
W sezonie na truskawki warto poznać przepisy na pyszne i smaczne dania z truskawkami. Proponujemy naleśniki z truskawkami - pyszne i łatwe do przygotowania. A na dodatek efektowne!
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
Truskawki są zdrowe. Zawierają dużo witaminy C (w 100 g - 60 mg witaminy C ),; a także witaminy z grupy B oraz A i E. Truskawki można przygotowywać na wiele sposobów. Można je jeść surowe lub w postaci przepysznych deserów.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 2-3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki wody
- 4 łyżki oleju (olej dodany do ciasta pozwala na smażenie naleśników bez dodawania na patelnię tłuszczu)
- śmietana lub jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce łączymy mleko połączyć z wodą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mąkę, i sól.
- Wlewamy do tego ponad połowę przygotowanego płynu z mleka i wody. Miksujemy.
- Gdy składniki się połączą dodajemy pozostały płyn.
- Pół kilo truskawek umyć, oderwać szypułki od owoców. Truskawki pokroić na kawałki.
- Wymieszać ze śmietaną oraz cukrem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
- Tak przygotowane nadzienie nakładać na usmażone naleśniki.