Naleśniki z truskawkami: deser na początek lata!

2018-04-17
Paulina Jaworska
nalesniki-z-truskawkami-deser-na-poczatek-lata.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki z truskawkami mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub kolacyjnym albo deserem
średni
45 min
4

W sezonie na truskawki warto poznać przepisy na pyszne i smaczne dania z truskawkami. Proponujemy naleśniki z truskawkami - pyszne i łatwe do przygotowania. A na dodatek efektowne!

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Truskawki są zdrowe. Zawierają  dużo witaminy C (w 100 g - 60 mg witaminy C ),; a także witaminy z grupy B oraz A i E. Truskawki można  przygotowywać na wiele sposobów. Można je jeść surowe lub w postaci przepysznych  deserów.

Składniki

1,5 szklanki mąki

2-3 jajka

1,5 szklanki mleka

szczypta soli

0,5 szklanki wody

4 łyżki oleju (olej dodany do ciasta pozwala na smażenie naleśników bez dodawania na patelnię tłuszczu)

śmietana lub jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W misce łączymy mleko połączyć z wodą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mąkę, i sól.

Wlewamy do tego ponad połowę przygotowanego płynu z mleka i wody. Miksujemy.

Gdy składniki się połączą dodajemy pozostały płyn.

Pół kilo truskawek umyć, oderwać szypułki od owoców. Truskawki pokroić na kawałki.

Wymieszać ze śmietaną oraz cukrem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.

Tak przygotowane nadzienie nakładać na usmażone naleśniki.

Paulina Jaworska