Naleśniki z truskawkami: deser na początek lata!

nalesniki-z-truskawkami-deser-na-poczatek-lata.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki z truskawkami mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub kolacyjnym albo deserem
średni
45 min
4

W sezonie na truskawki warto poznać przepisy na pyszne i smaczne dania z truskawkami. Proponujemy naleśniki z truskawkami - pyszne i łatwe do przygotowania. A na dodatek efektowne!

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Truskawki są zdrowe. Zawierają  dużo witaminy C (w 100 g - 60 mg witaminy C ),; a także witaminy z grupy B oraz A i E. Truskawki można  przygotowywać na wiele sposobów. Można je jeść surowe lub w postaci przepysznych  deserów.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2-3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju (olej dodany do ciasta pozwala na smażenie naleśników bez dodawania na patelnię tłuszczu)
  • śmietana lub jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce łączymy mleko połączyć z wodą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mąkę, i sól.
  • Wlewamy do tego ponad połowę przygotowanego płynu z mleka i wody. Miksujemy.
  • Gdy składniki się połączą dodajemy pozostały płyn.
  • Pół kilo truskawek umyć, oderwać szypułki od owoców. Truskawki pokroić na kawałki.
  • Wymieszać ze śmietaną oraz cukrem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
  • Tak przygotowane nadzienie nakładać na usmażone naleśniki.
Paulina Jaworska
więcej