Naleśniki z malinami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na naleśniki z malinami i słodkim twarożkiem. Dodaj trochę gorzkiej czekolady, a naleśniki z malinami staną się prawdziwym rarytasem! Sprawdź, jak zrobić pyszne naleśniki z malinowym nadzieniem.
Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado
Łosoś z sosem malinowym
Leniwe z musem malinowym
Pierożki ravioli nadziewane malinami
Sałatka z malinami i kozim serem
SKŁADNIKI
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 l mleka (lub pół na pół z wodą)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru (do naleśników na słodko)
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 50 g roztopionego masła
- masło do smażenia
- Nadzienie:
- twarożek
- cukier
- maliny
- gorzka czekolada
- 1 pojemniczek malin
- brzoskwinie z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko (i wodę) roztrzepać z jajkami, dodając sól i ewentualnie cukier.
- Wsypać przesianą uprzednio mąkę, wymieszać, na koniec dodać masło. Ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany.
- Na patelni teflonowej roztopić trochę masła. Wlewać nieduże porcje ciasta (im naleśniki cieńsze, tym lepsze), rozprowadzając je równomiernie po dnie, i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
- Jeśli chcemy podać je wszystkie na raz, składajmy usmażone placuszki jeden na drugim i trzymajmy w średnio nagrzanym piekarniku do wysmażenia całego ciasta.
- Wykonanie nadzienia: wsypać do twarożku tyle cukru, by nadzienie było słodkie. Wrzucić umyte maliny i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną na drobne kawałki gorzką czekoladę.
- Podawać naleśnik zwinięty, przyozdobiony pokrojonymi w ćwiartki brzoskwiniami z puszki i malinami.