Ani kefir, ani maślanka. Najlepsze naleśniki robię z tym smacznym serkiem

Dieta wegetariańska
Przepisów na naleśniki nigdy nie jest za mało. To popularne w naszym kraju danie można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Przepisem, który zasługuje na szczególne wyróżnienie, są naleśniki przygotowane z dodatkiem serka, który już teraz jest naszym rodzimym superfood. Pyszne i idealnie cienkie naleśniki z serkiem wiejskim to nowy hit. Poznajcie przepis i przekonajcie się sami.
Naleśniki z serkiem wiejskim – składniki
Każdy kto lubi naleśniki, powinien sprawdzić ten prosty przepis. Naleśniki z serkiem wiejskim są cienkie, elastyczne i pyszne. Dzięki temu dodatkowi są o wiele zdrowsze niż ich klasyczna wersja. Ten rodzaj sera jest bogaty w witaminy z grupy B, wapń i niezbędne do budowy mięśni i kości białko. Nadaje przyjemnego kremowego smaku.
Oprócz serka wiejskiego ciasto na naleśniki przygotowuje się z kilku łatwo dostępnych składników. Na liście znalazła się więc mąka pszenna, mleko, jajka i szczypta soli. Smaży się je na oleju roślinny, ale można też użyć masła klarowanego.
Jak zrobić naleśniki z serkiem wiejskim?
Przepis na naleśniki z dodatkiem serka wiejskiego jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Po połączeniu składników ciasta nie trzeba odstawiać, aby odpoczęło. Można od razu smażyć naleśniki. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut.
Jak więc usmażyć pełne smaku i elastyczne naleśniki na serku wiejskim? Przepis jest sprawdzony, prosty i błyskawiczny. Wrażenia smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis.
- 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego
- 2. krok – połączenie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie naleśników z serkiem wiejskim na patelni
Z czym podawać naleśniki z serka wiejskiego?
Smakowite domowe naleśniki z dodatkiem serka wiejskiego zachwycają smakiem, łatwym przygotowaniem i nie tylko. Są uniwersalne i można podawać je z różnymi dodatkami. Świetnie smakują na słodko. Doskonale komponują się z dżemami, konfiturami, masłem orzechowym i świeżymi sezonowymi owocami. W wersji wytrawnej można podawać je z boczkiem, wędzonym łososiem czy warzywami. Naleśniki z serkiem wiejskim są tak dobre, że smakują zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 200 g serka wiejskiego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Przełożyć do miski.
- Wbić jajka i wsypać mąkę pszenną ze szczyptą soli. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim z ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na talerz i przykrywać drugim, aby nie ostygły.
- Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.