Naleśniki ryżowe - to nie do wiary, jak łatwo je zrobić!
2023-02-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Naleśniki ryżowe, bez glutenu, jajek i mleka to na pewno danie dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi. Zasmakują także weganom, bo nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Są tak neutralne w smaku, że można je podawać na słodko i wytrawnie
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ryżowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc.
- Następnego dnia ryż odcedź, zalej 1 szklanką świeżej wody i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wszystko zblenduj na rzadki, biały płyn.
- Dodaj do niego łyżkę mąki ryżowej i zamieszaj.
- Patelnię z olejem mocno rozgrzej. Wlej ciasto i smaż przez 2–3 minuty, następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Powtarzaj aż do wyczerpania ciasta.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Zobacz nasze najlepsze przepisy na naleśniki