Naleśniki ryżowe - to nie do wiary, jak łatwo je zrobić!

Naleśniki ryżowe - to nie do wiary, jak łatwo je zrobić!
Autor: Shutterstock Delikatne naleśniki ryżowe można nadziewać podobnie jak te tradycyjne
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Naleśniki ryżowe, bez glutenu, jajek i mleka to na pewno danie dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi. Zasmakują także weganom, bo nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Są tak neutralne w smaku, że można je podawać na słodko i wytrawnie

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc.
  • Następnego dnia ryż odcedź, zalej 1 szklanką świeżej wody i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wszystko zblenduj na rzadki, biały płyn.
  • Dodaj do niego łyżkę mąki ryżowej i zamieszaj.
  • Patelnię z olejem mocno rozgrzej. Wlej ciasto i smaż przez 2–3 minuty, następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Powtarzaj aż do wyczerpania ciasta.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Zobacz nasze najlepsze przepisy na naleśniki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej