Naleśniki gryczane z farszem z groszku. Wiosenna dawka zdrowia

Naleśniki gryczane z farszem z groszku. Wiosenna dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Nalesniki gryczane smakują znakomicie na wytrawnie i na słodko
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Naleśniki gryczane z farszem z zielonego groszku to bezglutenowa wersja popularnych placków. Proste do przygotowania, pyszne i zdrowe. Na dodatek niedrogie.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 450 g mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  • Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron.
  • Przygotuj farsz – do garnka na płycie grzewczej wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.
  • Groszek zmiksuj blenderem na jednolitą masę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  • Napełnij farszem naleśniki i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkąt.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

W galerii znajdziesz inne nasze przepisy na pyszne naleśniki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej