Naleśniki gryczane z farszem z groszku. Wiosenna dawka zdrowia
2023-04-12
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Naleśniki gryczane z farszem z zielonego groszku to bezglutenowa wersja popularnych placków. Proste do przygotowania, pyszne i zdrowe. Na dodatek niedrogie.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 450 g mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
- Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki z obu stron.
- Przygotuj farsz – do garnka na płycie grzewczej wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.
- Groszek zmiksuj blenderem na jednolitą masę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij farszem naleśniki i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkąt.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
W galerii znajdziesz inne nasze przepisy na pyszne naleśniki