Naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną

2018-04-17
Naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną i owocami
Autor: Shutterstock Naleśniki czekoladowe to pyszny deser
łatwy
25 min
4

Naleśniki i przepis na nie to jedna z najstarszy i najpopularniejszych potraw świata. Znane są niemal w każdej regionalnej kuchni. Naleśniki na słodko można podawać w różnymi dodatkami, my proponujemy w wersji czekoladowej. Sprawdź, jak je zrobić.

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Składniki

1/2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki ciemnego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka mleka

2 jaja

1/2 kostki masła

400 ml śmietany 30%

dowolne owoce jagodowe: poziomki, truskawki, jagody, maliny, jeżyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać wszystkie sypkie składniki i dobrze wymieszać.

Masło rozgrzać na patelni, ciasto wlać tak, aby jak najcieniej przykryło jej dno. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu, ponieważ czekoladowe naleśniki łatwo się przypalają.

Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, a gdy usmażymy już wszystkie, odstawiamy całość do nagrzanego do 100°C piekarnika.

Ubijamy śmietanę na sztywno, nakładamy na ciepłe naleśniki, dodajemy owoce, naleśniki składamy na pół, i od razu podajemy.