Naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Naleśniki i przepis na nie to jedna z najstarszy i najpopularniejszych potraw świata. Znane są niemal w każdej regionalnej kuchni. Naleśniki na słodko można podawać w różnymi dodatkami, my proponujemy w wersji czekoladowej. Sprawdź, jak je zrobić.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 2 jaja
- 1/2 kostki masła
- 400 ml śmietany 30%
- dowolne owoce jagodowe: poziomki, truskawki, jagody, maliny, jeżyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać wszystkie sypkie składniki i dobrze wymieszać.
- Masło rozgrzać na patelni, ciasto wlać tak, aby jak najcieniej przykryło jej dno. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu, ponieważ czekoladowe naleśniki łatwo się przypalają.
- Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, a gdy usmażymy już wszystkie, odstawiamy całość do nagrzanego do 100°C piekarnika.
- Ubijamy śmietanę na sztywno, nakładamy na ciepłe naleśniki, dodajemy owoce, naleśniki składamy na pół, i od razu podajemy.