Jak zrobić pyszne i puszyste naleśniki? Dodaj ten składnik, a wyjdą doskonałe
Podobno naleśnikami zajadali się już mieszkańcy starożytnej Europy. Dziś są jedną z najpopularniejszych potraw w wielu krajach na całym świecie. Aby udały się za każdym razem potrzebny jest dobry przepis, taki jak ten. Dzięki niemu usmażycie furę pysznych i puszystych naleśników, ale trzeba dodać jeden nieoczywisty składnik.
i
Dieta wegetariańska
Naleśniki na majonezie
Według tego prostego przepisu można zrobić obłędne naleśniki, które urzekną smakiem. Do ich przygotowania potrzebna jest mąka pszenna, ciepła woda, jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia oraz olej i odrobina soli. Sekretnym składnikiem ciasta naleśnikowego jest majonez, dzięki któremu stają się wyjątkowo puszyste i miękkie.
Jak zrobić naleśniki na majonezie?
Pierwszym krokiem jest zmiksowanie jajek z majonezem, oboma cukrami i szczyptą soli. Następnie wlewa się wodę i wsypuje mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewa się olej, miesza i odstawia, aby ciasto odpoczęło. Naleśniki na majonezie smaży się na rozgrzanym oleju na patelni.
Przepis na naleśniki na majonezie
- Jeżeli lubicie naleśniki, sprawdźcie ten łatwy przepis. Przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem majonezu nie jest skomplikowane.
- Przygotowanie majonezowych naleśników nie zajmuje więcej czasu niż tych tradycyjnych. W sumie to około 45 minut.
- Wśród składników znajdują się produkty, które bez problemu można kupić nawet w małym sklepie osiedlowym. Są dostępne przez cały rok.
- Do ciasta należy użyć przegotowanej i ciepłej, ale nie gorącej wody.
- Według tego przepisu naleśniki z majonezem najlepiej smakują w słodkiej odsłonie. Jeżeli chcecie podać je w wersji wytrawnej, wystarczy pominąć dodatek cukru i cukru z prawdziwą wanilią.
Z czym podawać naleśniki na majonezie?
Naleśniki przygotowane według tego przepisu najlepiej smakują ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Można podać je z domową konfiturą, serkiem waniliowym lub domowymi lodami. Gotowe naleśniki można udekorować polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Pomijając dodatek cukru i cukru waniliowego, można usmażyć naleśniki wytrawne. W takiej wersji pysznie smakują z farszem ze szpinaku i kremowego serka, z tuńczykiem lub łososiem. Doskonale łączą się z pieczonym kurczakiem i warzywami oraz z żółtym serem i ziołami.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciepłej wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wbić jajka i dodać majonez. Wsypać cukier, cukier z prawdziwą waniliną i szczyptę soli. Zmiksować, aż powstanie gładka masa.
- Cały czas miksując, wlać ciepłą wodę i stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na niskich obrotach do połączenia. Wlać olej i wymieszać. Miskę z ciastem odstawić na 20 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta naleśnikowego z obu stron, aż stanie się rumiane, a brzegi zaczną się wywijać. Usmażone naleśniki przekładać na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przykryć talerzem, aby nie ostygły.
- Podawać z owocami i bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.