Jak zrobić pyszne i puszyste naleśniki? Dodaj ten składnik, a wyjdą doskonałe
Dieta wegetariańska
Podobno naleśnikami zajadali się już mieszkańcy starożytnej Europy. Dziś są jedną z najpopularniejszych potraw w wielu krajach na całym świecie. Aby udały się za każdym razem potrzebny jest dobry przepis, taki jak ten. Dzięki niemu usmażycie furę pysznych i puszystych naleśników, ale trzeba dodać jeden nieoczywisty składnik.
Naleśniki na majonezie
Według tego prostego przepisu można zrobić obłędne naleśniki, które urzekną smakiem. Do ich przygotowania potrzebna jest mąka pszenna, ciepła woda, jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia oraz olej i odrobina soli. Sekretnym składnikiem ciasta naleśnikowego jest majonez, dzięki któremu stają się wyjątkowo puszyste i miękkie.
Jak zrobić naleśniki na majonezie?
Pierwszym krokiem jest zmiksowanie jajek z majonezem, oboma cukrami i szczyptą soli. Następnie wlewa się wodę i wsypuje mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewa się olej, miesza i odstawia, aby ciasto odpoczęło. Naleśniki na majonezie smaży się na rozgrzanym oleju na patelni.
Przepis na naleśniki na majonezie
- Jeżeli lubicie naleśniki, sprawdźcie ten łatwy przepis. Przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem majonezu nie jest skomplikowane.
- Przygotowanie majonezowych naleśników nie zajmuje więcej czasu niż tych tradycyjnych. W sumie to około 45 minut.
- Wśród składników znajdują się produkty, które bez problemu można kupić nawet w małym sklepie osiedlowym. Są dostępne przez cały rok.
- Do ciasta należy użyć przegotowanej i ciepłej, ale nie gorącej wody.
- Według tego przepisu naleśniki z majonezem najlepiej smakują w słodkiej odsłonie. Jeżeli chcecie podać je w wersji wytrawnej, wystarczy pominąć dodatek cukru i cukru z prawdziwą wanilią.
Z czym podawać naleśniki na majonezie?
Naleśniki przygotowane według tego przepisu najlepiej smakują ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Można podać je z domową konfiturą, serkiem waniliowym lub domowymi lodami. Gotowe naleśniki można udekorować polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Pomijając dodatek cukru i cukru waniliowego, można usmażyć naleśniki wytrawne. W takiej wersji pysznie smakują z farszem ze szpinaku i kremowego serka, z tuńczykiem lub łososiem. Doskonale łączą się z pieczonym kurczakiem i warzywami oraz z żółtym serem i ziołami.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciepłej wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wbić jajka i dodać majonez. Wsypać cukier, cukier z prawdziwą waniliną i szczyptę soli. Zmiksować, aż powstanie gładka masa.
- Cały czas miksując, wlać ciepłą wodę i stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na niskich obrotach do połączenia. Wlać olej i wymieszać. Miskę z ciastem odstawić na 20 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta naleśnikowego z obu stron, aż stanie się rumiane, a brzegi zaczną się wywijać. Usmażone naleśniki przekładać na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przykryć talerzem, aby nie ostygły.
- Podawać z owocami i bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.