Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem: sycące i pyszne
2021-05-12
łatwy
30 min
4
Naleśniki ze szpinakiem i kremowym serkiem to sycące i pyszne danie. Idealne na południowy posiłek lub ciepłą kolację. Dodatek kremowego twarożku zwiększa ich wartość odżywczą. Są tak łatwe do przygotowania, że z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula, pokrojona dość drobno
- 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oleju lub masła
- 450-500 g szpinaku mrożonego lub 700-900 g surowego
- 150 g twarożku kremowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować naleśniki według przepisu Jak zrobić idealne naleśniki
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać szpinak i dusić około 5-7 minut.
- Dodać twarożek kremowy i mleko, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć z ognia, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ewentualnie rozrzedzić mlekiem do pożądanej konsystencji.
- Napełniać ciepłe naleśniki gorącym nadzieniem szpinakowym i podawać od razu.
Jak przygotować najlepsze naleśniki?
Dodaj do ciasta wodę - naleśniki przygotowane z samego mleka mogą być łamliwe.
Naleśniki, z których ma powstać danie główne, powinno być gęściejsze i zawierać proporcjonalnie więcej mąki i jajek. To sprawi, że placek będzie grubszy, bardziej zwarty.
Aby naleśniki miały nieco ostrzejszy smak, wystarczy dodać pieprzu. Można również dodać ziół: szczypiorku, czosnku niedźwiedziego, koperku, trybuli.