Jabłka w cieście. Łatwy przepis na upalne dni
Dieta wegetariańska
Jabłka w cieście to prosty przepis na smaczny deser. Placki, które skrywają całe plastry jabłek, to dla wielu z nas smaki dzieciństwa. Jabłka w cieście są proste do zrobienia i mało pracochłonne. Jak je zrobić, aby smakowały jak za dawnych lat? Oto łatwy i szybki przepis na najlepsze jabłka w cieście.
Jak zrobić ciasto do jabłek w cieście?
Pyszne i idealnie słodkie jabłka w cieście to doskonały letni deser lub przekąska. Aby cieszyć się ich wybornym smakiem, pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta do jabłek pokrojonych w plastry. To bardzo szybka czynność. Ciasto jest gotowe w kilka minut. Jak więc je zrobić? Do miski przesiewa się mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą, wbija jajka, a także wlewa się kefir lub zsiadłe mleko. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Nawet mikser nie jest potrzebny.
Jak zrobić jabłka w cieście?
Przepis na domowe jabłka w cieście jest łatwy, szybki i sprawdzony. Tę smaczną przekąskę robi się błyskawicznie bez zbędnych komplikacji. Należy jednak stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie, a słodkie jabłka z patelni udadzą się za pierwszym razem.
Jak więc usmażyć na patelni furę obłędnych jabłek w cieście? Przepis na ten letni przysmak składa się z paru banalnie łatwych kroków.
- 1. krok – przygotowanie ciasta do jabłek
- 2. krok – pokrojenie jabłek w plastry
- 3. krok – zanurzenie jabłek w cieście
- 4. krok – usmażenie jabłek w cieście na patelni
Po usmażeniu jabłka w cieście warto przełożyć na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. To prosty patent, dzięki któremu jabłka w cieście będą chrupiące i nie będą ociekać olejem.
Jak podawać jabłka w cieście?
Doskonałe jabłka w cieście to pomysł na pyszny domowy deser lub przekąskę między posiłkami. Najlepiej smakują z cynamonowym cukrem, ale równie dobre są z bitą śmietaną. Do smażonych w cieście plastrów jabłek można też podać lody waniliowe lub skropić je miodem lub syropem klonowym. Idealnym dodatkiem jest też polewa czekoladowa. Przyrządzone według tego przepisu jabłka w cieście smakują obłędnie w każdej wersji.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- cynamon
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać przez sitko. Wlać kefir lub zsiadłe mleko, wbić jajka i wsypać sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek nadziewać na widelec i zanurzać w cieście. Smażyć, aż staną się złociste. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać po lekkim ostygnięciu posypane cukrem cynamonowym lub z bitą śmietaną.