Keto naleśniki na mascarpone bez mąki, bez cukru, niskowęglowodanowe i bardzo smaczne

Keto naleśniki na mascarpone bez mąki, bez cukru, niskowęglowodanowe i bardzo smaczne
Autor: Shutterstock.com Keto naleśniki na serku mascarpone podane z truskawkami i bitą śmietaną
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Keto naleśniki to naleśniki na serku mascarpone o niskiej zawartości węglowodanów. Wystarcza tylko dwa składniki. To są naleśniki bezglutenowe, bez cukru i bez mąki. Idealne na pyszne śniadanie, niedzielny deser, a nawet wrap do pracy. Spróbuj koniecznie! 

Sekret keto naleśników z mascarpone

Dwa główne składniki naleśników z kremowym serkiem o niskiej zawartości węglowodanów to jajka i serek właśnie. Dokładniej, w tym przepisie jest to serek mascarpone.

Do dwóch głównych składników dodajesz słodzik (ja używam erytrytolu, ale możesz wybrać ten, który ci najbardziej odpowiada), szczyptę soli i ulubione dodatki aromatyczne. W moim przypadku to cynamon i wanilia. Cynamon dodatkowo podkręca metabolizm. 

Przełóż składniki na keto naleśniki do blendera, a 20 sekund później ciasto jest gotowe do smażenia. Jakie to proste!

Jak usmażyć keto naleśniki na mascarpone?

Ten przepis na naleśniki z serkiem mascarpone to pestka. Zrobisz je z łatwością. Oto kilka dodatkowych wskazówek, aby upewnić się, że naleśniki z mascarpone się udadzą:

Użyj odpowiedniej wielkości patelni. Używanie zbyt dużej patelni w rzeczywistości utrudnia proces. Patelnia o średnicy 20 cm jest idealna do tego przepisu!

Upewnij się, że patelnia jest gorąca (ale nie za gorąca). Powoli podgrzewaj patelnię. Jeśli zwiększysz temperaturę, aby szybciej zacząć, skończysz z patelnią, która jest zbyt gorąca. Mocno rozgrzane dno patenli zrujnuje twoje naleśniki z mascarpone.

Dobrze zamieszaj ciasto na patelni. Tak, jest na to właściwy sposób. Po prostu zawiruj patelnią. Nie wlewaj ciasta i nie przechylaj go w jednym kierunku, czekając, aż ciasto przesunie się po patelni. Wiem, że to logiczne, ale jest błędne. Zamiast tego zawiruj i szybko przechylaj patelnię we wszystkich kierunkach podczas dodawania ciasta. Zrób to 2 lub 3 razy, a krąg ciasta naleśnikowego będzie się powiększał.

Kiedy ciasto wyschnie na brzegu, prawdopodobnie nadszedł czas, aby je odwrócić. Dojście do tego etapu powinno zająć nieco ponad minutę. Wsuń łopatkę pod spód i jeśli wydaje się, że twój keto naleśnik z serkiem mascarpone się nie złamie, śmiało odwróć go.

Uwaga: druga strona keto naleśnika smaży się szybciej, więc jej nie przypal!

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki (60 ml) serka mascarpone
  • 1 łyżeczka erytrolu (opcjonalnie; można użyć dowolnego słodzika lub pominąć, jeśli chcesz przygotować wytrawne naleśniki)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie; lub trochę więcej na słono)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miksuj wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym lub w naczyniu za pomocą miksera ręcznego, aż otrzymasz gładką mieszaninę.
  • Rozgrzej wysmarowaną tłuszczem patelnię na średnim ogniu na kuchence.
  • Wlej około 1/4 szklanki (60 ml) ciasta na patelnię. Zawiruj patelnią, aby ciasto rozlało się po całej powierzchni. W ten sposób zrobisz cienki naleśnik. 
  • Smaż około 1-2 minut, aż na brzegach zaczną tworzyć się bąbelki, a następnie odwróć. 
    • Smaż około 1 minuty z drugiej strony, aż się zarumienią. Powtórz te same czynności z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymasz 4 naleśniki. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej