Genialne naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami

2019-10-01
Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki można przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec przed podaniem
łatwy
45 min
4

Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami to przepis stary jak świat. Jeśli jednak zwiniecie naleśniki w rulony i zapieczecie w formie keksowej to uzyskacie genialne danie obiadowe, którego nie powstydziłby się sam szef kuchni. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

16 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki idealne

500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego

200 g pieczarek lub innych grzybów jadalnych

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki oleju

100 g żółtego sera

sól i pieprz

masło do posmarowania formy

oraz długa forma pasztetowa lub keksowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Naleśniki usmażyć według przepisu na naleśniki idealne.

Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser również zetrzeć na tarce. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone pieczarki oraz marchewkę i smażyć, aż nieco stracą ze swej objętości lub lekko się zrumienią.

Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.

Dodać mięso i często mieszając, smażyć aż mięso się zarumieni. 

Posolić i popieprzyć do smaku, dodać starty ser i wymieszać.

Na każdym naleśniku położyć porcję farszu, rozsmarować, zwinąć. 

Zawinięte naleśniki układać wzdłuż w formie posmarowanej olejem.

Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do lekkiego zrumienienia.