Genialne naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami
2021-05-12

łatwy
45 min
4
Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami to przepis stary jak świat. Jeśli jednak zwiniecie naleśniki w rulony i zapieczecie w formie keksowej to uzyskacie genialne danie obiadowe, którego nie powstydziłby się sam szef kuchni.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 16 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki idealne
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 200 g pieczarek lub innych grzybów jadalnych
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz
- masło do posmarowania formy
- oraz długa forma pasztetowa lub keksowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naleśniki usmażyć według przepisu na naleśniki idealne.
- Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser również zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone pieczarki oraz marchewkę i smażyć, aż nieco stracą ze swej objętości lub lekko się zrumienią.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać mięso i często mieszając, smażyć aż mięso się zarumieni.
- Posolić i popieprzyć do smaku, dodać starty ser i wymieszać.
- Na każdym naleśniku położyć porcję farszu, rozsmarować, zwinąć.
- Zawinięte naleśniki układać wzdłuż w formie posmarowanej olejem.
- Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do lekkiego zrumienienia.