Biorę kostkę twarogu i borówki. W 20 minut mam puszyste i idealnie słodkie placuszki

placuszki twarogowe z borówkami
Autor: Shutterstock Pyszne, puszyste i ekspresowe. Te placuszki z borówkami urzekają smakiem od pierwszego kęsa.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co zrobić z twarogu i borówek? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią, poniżej znajdziecie pomysł na wykorzystanie tych dwóch składników. Puszyste placuszki serowe z borówkami to małe sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się w lecie, kiedy tych zdrowych owoców jest pod dostatkiem. Placki są pyszne i łatwe do przygotowania. Jak je zrobić? Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na najlepsze placuszki twarogowe z borówkami.

Co można zrobić z sera twarogowego?

Lista składników, które potrzebne są, aby usmażyć furę tych obłędnych placuszków, nie jest długa. Znalazły się na niej podstawowe produkty. Wykorzystuje się je nie tylko do placków, ale i wielu innych potraw na słodko i wytrawnych. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Pyszne i słodkie borówki już można kupić na bazarach i w sklepach, więc warto skorzystać z tego przepisu.

Aby zrobić domowe placuszki, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • półtłusty twaróg
  • mąka pszenna
  • borówki amerykańskie
  • mleko
  • jajka
  • cukier i cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jak zrobić placuszki serowe z borówkami?

Przepis na puszyste domowe placki z dodatkiem borówek amerykańskich jest prosty i błyskawiczny. Przygotowanie zajmuje tylko parę minut. Placki smaży się na oleju na patelni. W sumie czas przyrządzenia znakomitych placuszków z twarogu i borówek to około 20 minut.

Jak więc usmażyć wyśmienite placki, w których kryją się pełne zdrowia borówki? Z tym sprawdzonym przepisem placki wyjdą już za pierwszym razem i zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.

  • 1. krok – wymieszanie sera twarogowego z mlekiem, żółtkami i składnikami sypkimi
  • 2. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z masą serową
  • 3. krok – połączenie masy serowej z borówkami
  • 4. krok – usmażenie placuszków serowych z borówkami na patelni

Jak podawać placuszki twarogowe z borówkami?

Placki przyrządzone z sera twarogowego i borówek są przepyszne. Z zewnątrz są idealnie chrupiące, a ich środek jest miękki i puszysty. Są doskonałym daniem na lato. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lub na deser. Mogą być smaczną przekąską między posiłkami, która zastąpi gotowe produkty ze sklepu.

Pyszne domowe placuszki serowe wzbogacone borówkami warto oprószyć cukrem pudrem. Smak placków podkreśli miód lub syrop klonowy. Dobrze łączą się z jogurtem naturalnym lub greckim.

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka borówek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wlać mleko i dodać żółtka. Wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową.
  • Dodać borówki i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać proce ciasta i formować okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu skropione miodem lub oprószone cukrem pudrem.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej