Bez mąki i bez cukru. Dietetyczne naleśniki à la Raffaello uwiodą każdego
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wyborne naleśniki wypełnione puszystym kremem kokosowo-migdałowym to pyszna przekąska, która zawiera minimalną ilość węglowodanów. Aż trudno uwierzyć, że na diecie można jeść takie pyszności. Przepis na dietetyczne naleśniki à la Raffaello jest łatwy, a lista składników jest krótka. To pyszne fit danie robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Przekonajcie się sami i wybierzcie prosty przepis na dietetyczne naleśniki à la Raffaello.
Z czego zrobić dietetyczne naleśniki à la Raffaello?
Pyszne i niskowęglowodanowe naleśniki, w których środku kryje się wyborny krem, robi się z prostych składników. Bez problemu można je kupić w większości sklepów spożywczych przez cały rok.
Lista składników jest krótka i została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się lekkie ciasto naleśnikowe. Co ciekawe, nie wykorzystuje się mąki pszennej, ani żadnej innej. Druga cześć listy to składniki potrzebne do przygotowania smakowitego kremu bez cukru, który do złudzenia przypomina popularne czekoladki.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić dietetyczne naleśniki à la Raffaello? Te produkty są niezbędne:
- składniki do naleśników – jajka, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc.
- składniki do kremu – serek mascarpone, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc., wiórki kokosowe, płatki migdałowe, słodzik
Jak zrobić dietetyczne naleśniki à la Raffaello?
Przepis na te lekkie jak chmurka naleśniki à la Raffaello z pysznym kremem nie jest skomplikowany. Przygotowanie fit naleśników i obłędnego kremu kokosowo-migdałowego nie zajmuje też zbyt dużo czasu. Danie jest gotowe w niecałe półgodziny. Do usmażenia naleśników z dwóch składników przyda się patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Jak więc usmażyć dietetyczne naleśniki i zrobić wyborny krem à la Raffaello? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – wymieszanie składników na naleśniki i usmażenie ich na patelni
- 2. krok – przygotowanie kremu kokosowo-migdałowego
- 3. krok – nałożenie kremu na naleśniki i zwinięcie ich w ruloniki lub złożenie w koperty
Jak podawać dietetyczne naleśniki à la Raffaello?
Idealnie słodkie, chociaż bez białego cukru, domowe naleśniki z dodatkiem przepysznego kremu smakującego jak popularne czekoladki to propozycja na śniadanie na ciepło. Sprawdzą się też jako przekąska lub deser. Dietetyczne naleśniki à la Raffaello można zabrać ze sobą na wynos i zjeść na drugie śniadanie w pracy.
Pyszne naleśniki à la Raffaello bez obaw można wcinać na diecie odchudzającej. Zawierają bardzo mało węglowodanów i są bogate w białko oraz wiele innych składników odżywczych. Dietetyczne naleśniki są tak dobre, że będą smakować każdemu niezależnie od sposoby odżywiania.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 4 jajka
- 50 g śmietanki 36%
krem kokosowo-migdałowy:- 150 g śmietanki 36%
- 150 g serka mascarpone
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki słodzika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski i wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać za pomocą rózgi, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Masę podzielić na 4 równe porcje.
- Smażyć po jednej porcji na średnio rozgrzanej patelni do naleśników bez dodatku tłuszczu. Smażyć z obu stron, aż naleśniki nabiorą złotego koloru.
- Usmażone naleśniki przekładać na talerz i przykryć drugim, aby nie ostygły.
- Śmietankę ubić z serkiem mascarpone i słodzikiem. Wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać.
- Naleśniki posmarować kremem. Złożyć w kopertę lub zwinąć w ruloniki.
- Podawać na śniadanie lub deser.