Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem to pyszne i niezwykle treściwe danie dla całej rodziny.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu np. muszelek lub krótkich rurek lub kolanek
- 1 por
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 400 g boczku wędzonego
- 3 pomidory
- 400 g śmietany 18%
- 200 g śmietany 36%
- 6 jajek
- 100 g sera typu emmentaler
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki. Obrać cebulę i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć por oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
- Odcedzić makaron, przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać.
- Boczek pokroić w grubą kostkę.
- Pomidory umyć i pokroić.
- Jajka wymieszać ze szczyptą soli, dodać oba rodzaje śmietany i wymieszać na jednorodną masę.
- W brytfannie o wymiarach 25x30 cm ułożyć na dnie połowę makaronu, na nim smażone pory z cebulą, na tym boczek, polać połową mieszaniny jajek i śmietany. Teraz pora na warstwę pomidorów.
- Następnie wyłożyć pozostały makaron, na nim boczek, pozostałe pory i cebulę. Polać mieszaniną jajek i śmietany.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, z termoobiegiem wystarczy 150°C, przez 35-40 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.