Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem

2021-03-29
Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem
Autor: Shutterstock Pyszne danie makaronowe dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem to pyszne i niezwykle treściwe danie dla całej rodziny. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu np. muszelek lub krótkich rurek lub kolanek
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 400 g boczku wędzonego
  • 3 pomidory
  • 400 g śmietany 18%
  • 200 g śmietany 36%
  • 6 jajek
  • 100 g sera typu emmentaler
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki. Obrać cebulę i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć por oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Odcedzić makaron, przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać.
  • Boczek pokroić w grubą kostkę.
  • Pomidory umyć i pokroić.
  • Jajka wymieszać ze szczyptą soli, dodać oba rodzaje śmietany i wymieszać na jednorodną masę.
  • W brytfannie o wymiarach 25x30 cm ułożyć na dnie połowę makaronu, na nim smażone pory z cebulą, na tym boczek, polać połową mieszaniny jajek i śmietany. Teraz pora na warstwę pomidorów.
  • Następnie wyłożyć pozostały makaron, na nim boczek, pozostałe pory i cebulę. Polać mieszaniną jajek i śmietany.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, z termoobiegiem wystarczy 150°C, przez 35-40 minut.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.