Znakomity obiad w 15 minut? Ugotuj makaron i wymieszaj z tymi składnikami

linguine z pomidorami
Autor: Shutterstock Przepis na ten makaron pochodzi prosto z Włoch. Pyszny obiad robi się w kwadrans.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Makaron linguine pochodzi z regionu Liguria we Włoszech. Kształtem przypomina spaghetti, ale długie nitki są spłaszczone. Chociaż można go kupić w prawie każdym większym sklepie, w Polsce jest wciąż mało popularny. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu i przyrządzić pyszny obiad we włoskim stylu z tym makaronem w roli głównej. Zobaczcie, jak zrobić linguine z obłędnym sosem pomidorowym.

Co dodać do makaronu z pomidorami?

Pyszny makaron linguine to pomysł na wyśmienity obiad rodem z Włoch. Idealnym dodatkiem do makaronu jest sos pomidorowy. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przyrządzenia tego dania, można bez problemu kupić w naszych sklepach. Lista składników obejmuje tylko sześć produktów i dwie przyprawy. Tylko tyle wystarczy, aby obiad był pyszny i aromatyczny.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić dwie porcje doskonałego makaronu linguine z sosem? Te produkty są niezbędne:

  • makaron linguine
  • krojone pomidory w puszce
  • czosnek
  • parmezan
  • świeża bazylia lub rukola
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić sos z pomidorów do makaronu?

Wyśmienity makaron linguine idealnie komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Przyrządza się go, kiedy, makaron się gotuje. Wystarczy podsmażyć czosnek, dodać krojone pomidory z puszki i doprawić. Po 10 minutach sos jest gotowy.

Jak zrobić makaron z serem i pomidorami?

Przepis na doskonały obiad z makaronu linguine we włoskim stylu jest łatwy i ekspresowy. Jego wybornym smakiem można się cieszyć już po kwadransie. To doskonały patent na pyszny i szybki obiad dla zabieganych i nie tylko.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu linguine
  • 2. krok – przygotowanie sosu z krojonych pomidorów, czosnku i przypraw
  • 3. krok – połączenie makaronu z sosem pomidorowym

Linguine z sosem pomidorowym warto posypać aromatyczną świeżą bazylią lub udekorować rukolą. Dodatkowego smaku nada starty parmezan.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu linguine
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub listki rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odlać 1 szklankę wody, a makaron odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekany czosnek. Dodać krojone pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut.
  • Na patelnię przełożyć ugotowany makaron. Wlać wodę z gotowania makaronu. Wymieszać.
  • Porcje makaronu nałożyć na talerze. Posypać posiekaną bazylią lub rukolą i startym parmezanem.
  • Podawać na ciepło na obiad.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej