Znakomity obiad w 15 minut? Ugotuj makaron i wymieszaj z tymi składnikami
Dieta wegetariańska
Makaron linguine pochodzi z regionu Liguria we Włoszech. Kształtem przypomina spaghetti, ale długie nitki są spłaszczone. Chociaż można go kupić w prawie każdym większym sklepie, w Polsce jest wciąż mało popularny. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu i przyrządzić pyszny obiad we włoskim stylu z tym makaronem w roli głównej. Zobaczcie, jak zrobić linguine z obłędnym sosem pomidorowym.
Co dodać do makaronu z pomidorami?
Pyszny makaron linguine to pomysł na wyśmienity obiad rodem z Włoch. Idealnym dodatkiem do makaronu jest sos pomidorowy. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przyrządzenia tego dania, można bez problemu kupić w naszych sklepach. Lista składników obejmuje tylko sześć produktów i dwie przyprawy. Tylko tyle wystarczy, aby obiad był pyszny i aromatyczny.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić dwie porcje doskonałego makaronu linguine z sosem? Te produkty są niezbędne:
- makaron linguine
- krojone pomidory w puszce
- czosnek
- parmezan
- świeża bazylia lub rukola
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sos z pomidorów do makaronu?
Wyśmienity makaron linguine idealnie komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Przyrządza się go, kiedy, makaron się gotuje. Wystarczy podsmażyć czosnek, dodać krojone pomidory z puszki i doprawić. Po 10 minutach sos jest gotowy.
Jak zrobić makaron z serem i pomidorami?
Przepis na doskonały obiad z makaronu linguine we włoskim stylu jest łatwy i ekspresowy. Jego wybornym smakiem można się cieszyć już po kwadransie. To doskonały patent na pyszny i szybki obiad dla zabieganych i nie tylko.
- 1. krok – ugotowanie makaronu linguine
- 2. krok – przygotowanie sosu z krojonych pomidorów, czosnku i przypraw
- 3. krok – połączenie makaronu z sosem pomidorowym
Linguine z sosem pomidorowym warto posypać aromatyczną świeżą bazylią lub udekorować rukolą. Dodatkowego smaku nada starty parmezan.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu linguine
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub listki rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odlać 1 szklankę wody, a makaron odcedzić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekany czosnek. Dodać krojone pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut.
- Na patelnię przełożyć ugotowany makaron. Wlać wodę z gotowania makaronu. Wymieszać.
- Porcje makaronu nałożyć na talerze. Posypać posiekaną bazylią lub rukolą i startym parmezanem.
- Podawać na ciepło na obiad.