Zielony makaron. Obłędny kolor uda się pod jednym warunkiem

zielony makaron
Autor: Shutterstock Zielony makaron ma piękną barwę i delikatny smak.
łatwy
60 min
2

Dieta wegetariańska

Zielony makaron potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale ważny jest jeden element. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy makaron w obłędnym zielonym kolorze.

Jak zrobić zielony makaron?

Do zblendowanych liści szpinaku, które odpowiadają za piękny kolor klusek, dodaje się mąkę pszenną, jajka, sól oraz oliwę z oliwek. Składniki najpierw trzeba wymieszać, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Przykrywa się je wilgotną ściereczką i odstawia na pół godziny, aby odpoczęło. To kluczowy element przyrządzania domowego makaronu. Po tym czasie ciasto dzieli się na mniejsze części, rozwałkowuje na cienkie placki i kroi we wstążki. Zielony makaron można też przygotować za pomocą maszynki, która rozwałkuje i pokroi ciasto. Wstążki powinny jeszcze przeschnąć i można je ugotować w osolonej wrzącej wodzie. Czas gotowania zielonego makaronu wynosi około 2 minut.

Przepis na zielony makaron

  • Przepis na domowy makaron z dodatkiem szpinaku jest nieskomplikowany. Warto trzymać się przepisu i makaron robić krok po kroku, a uda się już za pierwszym razem.
  • Na przygotowanie zielonego makaronu dobrze jest mieć nieco więcej czasu. W sumie wynosi on godzinę.
  • Do zrobienia domowego makaronu w pięknym zielonym kolorze potrzebne są cztery produkty, które można dostać w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Część z nich zawsze jest w domu.
  • Jeżeli ciasto jest za rzadkie, należy dodać odrobinę mąki.
  • Do makaronu można wykorzystać mrożony rozdrobniony szpinak. Trzeba go wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do całkowitego rozmrożenia. Najlepiej umieścić go na sitku, aby woda dobrze odciekła.
  • Smak makaronu szpinakowego wzbogacą świeże lub suszone zioła.
  • Z ciasta można przygotować dowolny kształt makaronu.

Z czym podawać zielony makaron?

Domowy makaron ze szpinakiem można serwować tak samo jak ten tradycyjny. Sprawdzi się jako składnik dań kuchni włoskiej. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym czy grzybowym. Smakowicie komponuje się z potrawami mięsnymi. Jest ciekawym składnikiem zup i sałatek makaronowych.

SKŁADNIKI

  • 360 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 90 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony szpinak zmiksować na gładko. Przełożyć do miski, wlać oliwę z oliwek, wsypać mąkę oraz sól. Wbić jajka. Wymieszać, a następnie wrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, przykrzyć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Podsypując mąką, rozwałkować lub użyć maszynki do makaronu, aby powstały cienkie płaty. Pokroić w cienkie paski nożem lub za pomocą maszynki.
  • Makaron powiesić na wieszaku lub ułożyć na blacie i odstawić do lekkiego przesuszenia.
  • W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Włożyć makaron i gotować około 2 minut. Odcedzić.
  • Podawać z sosami, warzywami i mięsami.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej