Wegański obiad w kilka minut. Przepyszny makaron z orzechami i słodkim chili

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ten pomysł na obiad nie zajmie nam więcej niż 30 minut, a w dodatku jest nie tylko zdrowy, ale też wegański. Ten przepyszny makaron jest wypakowany smakiem i prosty do zrobienia. Nie potrzebujemy dużej ilości składników, by móc rozkoszować się ciekawym posiłkiem.
Gotowy w zaledwie kilka minut. Pyszny i aromatyczny makaron z orzeszkami ziemnymi i słodkim sosem chili
Prosty i pyszny makaron z orzeszkami ziemnymi i słodkim sosem chili to świetny pomysł na obiad w środku tygodnia. Szykuje się go bardzo szybko, a nie potrzebuje dużej ilości składników. Większość z nich możemy znaleźć już w swoich kuchennych szafkach.
Ten makaron jest nie tylko zdrowy, ale również całkowicie wegetariański i wegański. Co więcej, możemy go również ciekawie modyfikować. Można dodać do niego na przykład chrupiące tofu, lub smażone warzywa - wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i co mamy do wykorzystania.
Obiad, lunch czy kolacja. Ten makaron świetnie sprawdzi się na każdą porę dnia
Ten makaron świetnie sprawdzi się na obiad, kolację czy szybki lunch. Nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy ugotować makaron, a składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodajemy sos do makarony i chwilę podgrzewamy.
Jeśli nie interesują nas wegańskie czy wegetariańskie dania możemy dodać do naszego makaronu kurczaka, czy kawałki ryby, wszystko będzie się z nim świetnie komponować, wystarczy trochę wyobraźni lub chęć "posprzątania" lodówki z zalegającego jedzenia.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 g masła orzechowego
- 2,5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka sosu słodkie chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- Do dekorracji
- 1 łyżka orzeszków ziemnych prażonych
- 2 cebulki dymki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie mieszamy wszystkie składniki w misce, dodając 4 łyżki wody.
- Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody w garnku.
- Dodajemy sos i podgrzewami przez minutę.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Podajemy z posiekaną cebulką dymką i orzeszkami ziemnymi.