Tagliatelle z pesto z rukoli: idealny przepis na Dzień Kobiet
Dieta wegetariańska
Tagliatelle z pesto z rukoli to prosty sposób, jak oczarować ukochaną kobietę. Pesto przygotowane ze świeżej i aromatycznej rukoli z czosnkiem i parmezanem odda ducha włoskiej kuchni i idealnie podbije smak makaronu. Na dodatek rukola od czasów starożytnych traktowana jest jako składnik zwiększający pożądanie, co w obliczu dania dla ukochanej jest nie bez znaczenia.
Jak zrobić pesto z rukoli?
Pesto z rukoli to doskonały dodatek do makaronu. Przygotowanie tego pysznego i aromatycznego sosu nie jest trudne. Wystarczy tylko kilka składników i dwie lewe ręce, a wyśmienity sos do makaronu uda się na piątkę z plusem. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoje drugie połówki i przygotować coś pysznego do jedzenia na Dzień Kobiet, to właśnie pesto z rukoli będzie strzałem w dziesiątkę.
Jak więc przygotować domowe pesto z rukoli, które idealnie komponuje się z makaronem tagliatelle? Jest to banalnie łatwe i ekspresowe. Wystarczy zmiksować wszystkie potrzebne składniki na gładki sos. Gotowe!
Jak zrobić tagliatelle z pesto z rukoli?
To pyszne danie w stylu kuchni włoskiej, które oczaruje każdą panią podczas Dnia Kobiet, nie jest skomplikowane. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Nawet jeżeli nie czujecie się zbyt mocni w domowym gotowaniu, z tym przepisem doskonały makaron z pesto z rukoli uda się za pierwszym razem.
Jak więc zrobić wyborny obiad na Dzień Kobiet z makaronem i rukolą w rolach głównych? Przepis składa się z kilku prostych czynności.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie pesto z rukoli
- 3. krok – połączenie makaronu z pesto z rukoli
Co pasuje do pesto z rukoli?
Ten domowy i bardzo aromatyczny sos z rukoli świetnie łączy się z makaronami w różnych kształtach. Wybornie smakuje z tagliatelle czy spaghetti. Pesto z rukoli pysznie komponuje się ryżem, więc można zrobić włoskie risotto. Sos pesto z zielonej rukoli sprawdzi się też jak smarowidło do kanapek lub dodatek do bruschetty. Można dodawać je do sałatek lub podawać jako dip ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu tagliatelle
- 100 g rukoli
- 60 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.
- Rukolę przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zblendować na gładki sos i doprawić solą i pieprzem.
- Makaron przełożyć do pustego garnka, w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje.
- Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.