Szybko, smacznie i sycąco. Tagietelle carbonara z kurczakiem to hit

Szybko, smacznie i sycąco. Tagietelle carbonara z kurczakiem to hit
Autor: Shutterstock.com Szybko, smacznie i sycąco. Tagietelle carbonara z kurczakiem to hit
łatwy
15 min
4

Znudziła Ci się już zwykła carbonara? Mamy na to sprawdzony sposób. Oto prosty i pyszny przepis na tagliatelle carbonara z kurczakiem – lekko zmodyfikowana wersja klasycznej carbonary, wzbogacona o soczystego kurczaka. Pokocha ją cała rodzina.

Carbonara, jakiej jeszcze nie znamy. Przepyszny obiad w kilka minut

Ten przepis na tagliatelle carbonara z kurczakiem to pyszna fuzja tradycji i nowoczesnego podejścia do gotowania – łączy klasyczne włoskie smaki z dodatkiem, który Polacy wręcz uwielbiają: kurczakiem.

Carbonara jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Klasyczna wersja zawiera zaledwie kilka składników, jak: guanciale, jajka, pecorino romano, pieprz i makaron spaghetti.

Wersja z kurczakiem i tagliatelle to wariacja, która powstała, by dopasować się do gustów osób spoza Włoch. Dzięki dodatkowi kurczaka całość staje się bardziej sycąca i cóż... "mięsna".

O tym nie zapominaj. Najważniejsze porady o carbonarze

W przypadku zarówno taj, jak i klasycznej carbonary żółtka i ser warto przygotować wcześniej, zanim odcedzimy makaron – wszystko musi dziać się szybko, by sos się nie zważył. 

Ważne jest również, by nie przegrzać sosu. Ten błąd może nas kosztować jajecznicą zamiast przepysznej, kremowej carbonary. Jeśli nie mamy parmezanu, możemy użyć Grana Padano lub w ostateczności dobrej jakości twardego sera żółtego – choć smak będzie trochę inny.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 żółtka jaj
  • 50 ml śmietanki 30proc. (opcjonalnie)
  • 40–50 g tartego parmezanu 
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz 
  • Oliwa z oliwek lub masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. 
  • Odlewamy ok. 100 ml wody po gotowaniu.
  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy.
  • Kurczaka odstawiamy na bok i smażymy boczek, aż będzie chrupiący.
  • Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy.
  • Dodajemy kurczaka i makaron.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • W miseczce mieszamy żółtka, starty parmezan oraz śmietankę (jeśli używasz).
  • Doprawiamy solidnie pieprzem.
  • Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy sos i energicznie mieszamy, aż utworzy się kremowy sos.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej