Ten przepis przywiozłam prosto ze słonecznych Włoch. Pyszny obiad w 20 minut

Dieta wegetariańska
Szybki, prosty i wegetariański obiad zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za bezmięsnymi daniami obiadowymi. Króluje w nim nic innego jak przepyszne, aromatyczne suszone pomidory. A przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut.
Prostata przygotowania i bogactwo smaku. Tego makaronu warto spróbować
Makaron z suszonymi pomidorami pomimo swojej prostoty może zaskoczyć swoim intensywnym smakiem. Nasz kremowy sos idealnie komponuje się z delikatnym makaronem. Choć w tym przepisie można użyć jednakowo spaghetti czy tagliatelle, to muszelki będą jednak najlepsze. A to wszystko dlatego, że dzięki swojej "budowie", każdy kęs będzie pełen kremowego sosu.
Ten makaron jest idealny na obiad i zasmakuje nawet niejadkom. Suszone pomidory mają skoncentrowany i lekko kwaskowaty smak, który w połączeniu z czosnkiem, ziołami i kremową bazą daje nam danie doprawdy idealne.
Dodaj co chcesz. Wszystko zależy od naszych preferencji
Samo przygotowanie nie zajmie nam dłuż niż 20 minut i to już z przygotowaniem makaronu. Można również przygotować go dzień wcześniej, dzięki czemu można go później wziąć do pracy i podgrzać.
Co więcej, makaron ten można dowolnie modyfikować. Świetnie będzie tu pasować na przykład kurczak czy oliwki, kapary, pieczarki oraz cukinia. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jak głodni jesteśmy.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu muszelki
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 50 ml śmietanki 30 proc. (można zastąpić mlekiem roślinnym np. sojowym)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 50 g startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, tak by był al dente.
- Odcedzamy, zachowując około 50 ml wody z gotowania.
- Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Suszone pomidory kroimy na cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Smażymy cebulę, aż się zeszkli.
- Dodajemy czosnek i pomidory.
- Wlewamy śmietankę i podgrzewamy.
- Do sosu dorzucamy makaron i wodę z gotowania.
- Makaron przekładamy na talerz.
- Posypujemy pietruszką i parmezanem.