Ten przepis przywiozłam prosto ze słonecznych Włoch. Pyszny obiad w 20 minut

Ten przepis przywiozłam prosto ze słonecznych Włoch. Pyszny obiad w 20 minut
Autor: Shutterstock.com Ten przepis przywiozłam prosto ze słonecznych Włoch. Pyszny obiad w 20 minut
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Szybki, prosty i wegetariański obiad zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za bezmięsnymi daniami obiadowymi. Króluje w nim nic innego jak przepyszne, aromatyczne suszone pomidory. A przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut.

Prostata przygotowania i bogactwo smaku. Tego makaronu warto spróbować

Makaron z suszonymi pomidorami pomimo swojej prostoty może zaskoczyć swoim intensywnym smakiem. Nasz kremowy sos idealnie komponuje się z delikatnym makaronem. Choć w tym przepisie można użyć jednakowo spaghetti czy tagliatelle, to muszelki będą jednak najlepsze. A to wszystko dlatego, że dzięki swojej "budowie", każdy kęs będzie pełen kremowego sosu.

Ten makaron jest idealny na obiad i zasmakuje nawet niejadkom. Suszone pomidory mają skoncentrowany i lekko kwaskowaty smak, który w połączeniu z czosnkiem, ziołami i kremową bazą daje nam danie doprawdy idealne.

Dodaj co chcesz. Wszystko zależy od naszych preferencji

Samo przygotowanie nie zajmie nam dłuż niż 20 minut i to już z przygotowaniem makaronu. Można również przygotować go dzień wcześniej, dzięki czemu można go później wziąć do pracy i podgrzać.

Co więcej, makaron ten można dowolnie modyfikować. Świetnie będzie tu pasować na przykład kurczak czy oliwki, kapary, pieczarki oraz cukinia. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i jak głodni jesteśmy.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu muszelki
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 50 ml śmietanki 30 proc. (można zastąpić mlekiem roślinnym np. sojowym)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 50 g startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, tak by był al dente.
  • Odcedzamy, zachowując około 50 ml wody z gotowania.
  • Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Suszone pomidory kroimy na cienkie paseczki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Smażymy cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodajemy czosnek i pomidory.
  • Wlewamy śmietankę i podgrzewamy.
  • Do sosu dorzucamy makaron i wodę z gotowania.
  • Makaron przekładamy na talerz.
  • Posypujemy pietruszką i parmezanem.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej