Strasznie zielony makaron domowy: ugotuj razem z dzieckiem!
2021-03-29
średni
60 min
4
Strasznie zielony makaron to zabawna propozycja do przygotowania razem ze starszymi dziećmi. W daniu dla młodszych dzieci można pominąć „oczy”, które mogą młodych smakoszy onieśmielić. Pełnoletni smakosze również będą zachwyceni, choć na pewno mniej przerażeni.
Polecamy więcej przepisów na Halloween:
Halloweenowe gałki oczne - straszna i pyszna przekąska na Halloween
Potworne usta - pyszna przekąska na Halloween
Obcięte palce wiedźmy - przerażająca przekąska z parówek
Błotny poncz - dymiący drink na Halloween
SKŁADNIKI
- Na makaron:
- 80 g szpinaku np. Szpinaku młodego marki Eisberg
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Na sos:
- 200 g serka ricotta
- pół szklanki startego żółtego sera
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- mielony pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- Na wszystko widzące oczy:
- 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
- 50 g czarnych drylowanych oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od przygotowania makaronu. Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.
- Pora na sos: W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jak zrobić oczy: Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.