Strasznie zielony makaron domowy: ugotuj razem z dzieckiem!

2021-03-29
Strasznie zielony makaron domowy: przepis na Halloween
Autor: Orchidea Creative Group Strasznie zielony makaron domowy z krwistym (pomidorowym) sosem i wszystko widzącymi oczami
średni
60 min
4

Strasznie zielony makaron to zabawna propozycja do przygotowania razem ze starszymi dziećmi. W daniu dla młodszych dzieci można pominąć „oczy”, które mogą młodych smakoszy onieśmielić. Pełnoletni smakosze również będą zachwyceni, choć na pewno mniej przerażeni. 

 

Polecamy więcej przepisów na Halloween:

Halloweenowe gałki oczne - straszna i pyszna przekąska na Halloween

Potworne usta - pyszna przekąska na Halloween

Obcięte palce wiedźmy - przerażająca przekąska z parówek

Błotny poncz - dymiący drink na Halloween

SKŁADNIKI

  • Na makaron:
  • 80 g szpinaku np. Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
  • Na sos:
  • 200 g serka ricotta
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • mielony pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • Na wszystko widzące oczy:
  • 125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
  • 50 g czarnych drylowanych oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od przygotowania makaronu. Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.
  • Pora na sos: W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Jak zrobić oczy: Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.