Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Spaghetti z tuńczykiem to najprostszy i najszybszy przepis dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie obiadu. Musimy mieć tylko żelazny zapas: tuńczyka i pomidory w puszce, o co w przeciętnym domu nietrudno. Szast prast i obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 500 gram makaronu do spaghetti
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- starty parmezan
- sól, pieprz
- przyprawy: oregano, bazylia, odrobina chili w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod tuńczyka do momentu, aż się zarumieni.
- Następnie na patelnię wrzucamy tuńczyka (należy odlać olej z każdej z puszek) oraz pomidory. Jeśli pomidory są w całości, rozgniatamy je widelcem.
- Całość mieszamy i gotujemy krótko na wolnym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, a wszystko przyprawiamy wedle uznania (można użyć też bazylii lub ostrej papryki).
- W międzyczasie gotujemy makaron (można zastosować też makaron pełnoziarnisty który ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu jest mniej tuczący).
- Spaghetti podajemy w głębokim talerzu, a sos posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?