Spaghetti carbonara Magdy Gessler. Najlepszy przepis na makaron w sosie z boczkiem

spaghetti carbonara Gessler
Autor: Shutterstock Spaghetti carbonara według przepisu Magdy Gessler to pomysł na włoską klasykę.
łatwy
30 min
4

Jak zrobić dobre spaghetti carbonara? Makaron w sosie z boczkiem będzie smakował jak z włoskiej restauracji, jeżeli przyrządzi się go według przepisu Magdy Gessler. Pyszne, aromatyczne i niezwykle kremowe spaghetti carbonara Magdy Gessler zachwyci każdego.

Spaghetti carbonara Magdy Gessler – składniki

Magda Gessler ma swój patent na spaghetti carbonarę. Ważnym elementem każdego przepisu znanej restauratorki są składniki. Powinny być jak najświeższe i dobrej jakości. Do spaghetti z białym sosem Magda Gessler wykorzystuje:

Jak zrobić spaghetti carbonara Magdy Gessler?

Przepis Magdy Gessler na pyszne i kremowe spaghetti carbonara nie jest skomplikowany. Najpierw należy ugotować makaron. Powinien być al dente. Jak zrobić sos do spaghetti carbonara? Na patelni podsmaża się czosnek, boczek i cebulę. Dodaje się ugotowany makaron spaghetti, a po chwili na patelnię wlewa się kremówkę wymieszaną z żółtkami i parmezanem. Całość należy delikatnie wymieszać. Sos powinien równomiernie pokryć makaron. Po kilku chwilach danie można przekładać na talerze. Gotowe porcje warto posypać posiekanymi ziołami i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kiedy podawać spaghetti carbonara Magdy Gessler?

Przepis na to pyszne włoskie danie przyrządzone według przepisu Magdy Gessler warto zapisać. Potrawę robi się prosto, szybko i z łatwo dostępnych składników. Można ją więc podać i na rodzinnym obiedzie, i w trakcie zabieganego tygodnia. Kremowy makaron z sosem to pomysł na jedzenie na wynos. Wystarczy odgrzać porcję w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch. Spaghetti carbonara sprawdzi się przez cały rok bez względu na okazję.

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 żółtka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej obrany i posiekany czosnek.
  • Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić. Cały czas mieszać.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  • Na patelnię przełożyć ugotowany makaron. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Wlać żółtka wymieszane ze śmietaną i parmezanem. Delikatnie wymieszać z makaronem, tak aby sos dokładnie pokrył makaron. Podgrzewać kilka minut.
  • Porcje makaronu nałożyć na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki, startym parmezanem oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej