Spaghetti carbonara Magdy Gessler. Najlepszy przepis na makaron w sosie z boczkiem
Jak zrobić dobre spaghetti carbonara? Makaron w sosie z boczkiem będzie smakował jak z włoskiej restauracji, jeżeli przyrządzi się go według przepisu Magdy Gessler. Pyszne, aromatyczne i niezwykle kremowe spaghetti carbonara Magdy Gessler zachwyci każdego.
Spaghetti carbonara Magdy Gessler – składniki
Magda Gessler ma swój patent na spaghetti carbonarę. Ważnym elementem każdego przepisu znanej restauratorki są składniki. Powinny być jak najświeższe i dobrej jakości. Do spaghetti z białym sosem Magda Gessler wykorzystuje:
- makaron spaghetti
- śmietanę kremówkę o zawartości tłuszczu 30%
- wędzony boczek
- parmezan
- żółtka jaj kurzych
- cebulę
- czosnek
- oliwę z oliwek
- przyprawy
Jak zrobić spaghetti carbonara Magdy Gessler?
Przepis Magdy Gessler na pyszne i kremowe spaghetti carbonara nie jest skomplikowany. Najpierw należy ugotować makaron. Powinien być al dente. Jak zrobić sos do spaghetti carbonara? Na patelni podsmaża się czosnek, boczek i cebulę. Dodaje się ugotowany makaron spaghetti, a po chwili na patelnię wlewa się kremówkę wymieszaną z żółtkami i parmezanem. Całość należy delikatnie wymieszać. Sos powinien równomiernie pokryć makaron. Po kilku chwilach danie można przekładać na talerze. Gotowe porcje warto posypać posiekanymi ziołami i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kiedy podawać spaghetti carbonara Magdy Gessler?
Przepis na to pyszne włoskie danie przyrządzone według przepisu Magdy Gessler warto zapisać. Potrawę robi się prosto, szybko i z łatwo dostępnych składników. Można ją więc podać i na rodzinnym obiedzie, i w trakcie zabieganego tygodnia. Kremowy makaron z sosem to pomysł na jedzenie na wynos. Wystarczy odgrzać porcję w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch. Spaghetti carbonara sprawdzi się przez cały rok bez względu na okazję.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu spaghetti
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g wędzonego boczku
- 4 żółtka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej obrany i posiekany czosnek.
- Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić. Cały czas mieszać.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Na patelnię przełożyć ugotowany makaron. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Wlać żółtka wymieszane ze śmietaną i parmezanem. Delikatnie wymieszać z makaronem, tak aby sos dokładnie pokrył makaron. Podgrzewać kilka minut.
- Porcje makaronu nałożyć na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki, startym parmezanem oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.