Przepyszny makaron carbonara z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Najprostszy makaron świata przyrządzony z jajkami, śmietanką i tartym serem, można przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób. Wypróbujcie przepyszny makaron carbonara z piekarnika.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu spaghetti
- 250 g boczek (od 8 do 10 plasterków), pokrojony w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki sera ricotta
- 1 1/4 filiżanki startego parmezanu lub mieszanka parmezanu i pecorino lub mieszanka innych twardych serów
- sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Odsączony makaron włóż z powrotem do pustego garnka.
- Boczek zrumień na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją na wytopionym z boczku tłuszczu.
- Jajka zmiksuj z serem ricotta i z połową tartego parmezanu.
- Makaron wymieszaj z boczkiem, cebulą i mieszaniną jajek i serów. Obficie przypraw świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli.
- Makaron przełóż do formy wysmarowanej masłem, wierzch posyp tartym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj do zrumienienia.