Przepyszny makaron carbonara z piekarnika

2021-03-29
Przepyszny makaron carbonara z piekarnika
Autor: Shutterstock Prosty i łatwy przepis na carbonarę z piekarnika
łatwy
30 min
4

Najprostszy makaron świata przyrządzony z jajkami, śmietanką i tartym serem, można przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób. Wypróbujcie przepyszny makaron carbonara z piekarnika.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 g boczek (od 8 do 10 plasterków), pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki sera ricotta
  • 1 1/4 filiżanki startego parmezanu lub mieszanka parmezanu i pecorino lub mieszanka innych twardych serów
  • sól i czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Odsączony makaron włóż z powrotem do pustego garnka. 
  • Boczek zrumień na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją na wytopionym z boczku tłuszczu. 
  • Jajka zmiksuj z serem ricotta i z połową tartego parmezanu. 
  • Makaron wymieszaj z boczkiem, cebulą i mieszaniną jajek i serów. Obficie przypraw świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. 
  • Makaron przełóż do formy wysmarowanej masłem, wierzch posyp tartym parmezanem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj do zrumienienia.