Makaron z mielonym mięsem w serowym sosie na ostro
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gorący makaron syci i pociesza, jak żadna inna potrawa. Z serowym sosem to prawdziwa poezja smaku. Proponujemy wam makaron w sosie serowym na ostro w stylu teksańskiego chili mac and cheese. Danie jest banalnie proste, nie trzeba nawet oddzielnie gotować makaronu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnego
- 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny lub mieszanki obu mięs
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
- 1 szklanka wody
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 500 g makaron typu kolanka, surowego
- 200-220 g serka topionego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 szklanki posiekanego ostrego sera typu cheddar
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Dodaj na patelnię mielone mięso.
- Smaż przez 5 do 7 minut, często mieszając, aż mięso przyrumieni się.
- Dodaj do garnka przyprawy, bulion wołowy, wodę i pomidory i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj suchy makaron i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki.
- Dodaj serek topiony. Gdy ser się rozpuści, dodaj mleko, sok z limonki i starty ser cheddar i mieszaj, aż ser całkowicie się stopi.
- Zdejmij z ognia i podawaj na gorąco. Udekoruj natką pietruszki lub kolendry.