Makaron z mielonym mięsem w serowym sosie na ostro

2021-03-29
Makaron z mielonym mięsem w serowym sosie na ostro
Autor: Shutterstock Rozgrzewająca porcja pysznego makaronu z mięsem w serowym sosie
łatwy
30 min
4

Gorący makaron syci i pociesza, jak żadna inna potrawa. Z serowym sosem to prawdziwa poezja smaku. Proponujemy wam makaron w sosie serowym na ostro w stylu teksańskiego chili mac and cheese. Danie jest banalnie proste, nie trzeba nawet oddzielnie gotować makaronu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny lub mieszanki obu mięs
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 500 g makaron typu kolanka, surowego
  • 200-220 g serka topionego
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 szklanki posiekanego ostrego sera typu cheddar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Dodaj na patelnię mielone mięso.
  • Smaż przez 5 do 7 minut, często mieszając, aż mięso przyrumieni się.
  • Dodaj do garnka przyprawy, bulion wołowy, wodę i pomidory i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj suchy makaron i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki.
  • Dodaj serek topiony. Gdy ser się rozpuści, dodaj mleko, sok z limonki i starty ser cheddar i mieszaj, aż ser całkowicie się stopi.
  • Zdejmij z ognia i podawaj na gorąco. Udekoruj natką pietruszki lub kolendry.