Pikantne penne z kurczakiem w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantne penne z kurczakiem w sosie pomidorowym to sycące danie dla całej rodziny. W zależności do upodobań i wieku domowników można dodać lub ująć ostrej papryki. To lekkie danie zadowoli każdego. Jeśli chcecie jeść zdrowiej, to zwykły makaron z semoliny zastąpcie makaronem pełnoziarnistym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu penne, skośnie ciętych rurek,
- 2 duże piersi kurczaka, po połówce na osobę
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków czereśniowych lub innych drobnych
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 250 g serka ricotta
- 1 czubata łyżka liści bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu.
- Pierś pokroić na paski, a te na kawałki.
- Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać przekrojone na pół pomidorki. Smażyć 1-3 minuty.
- Wlać przecier pomidorowy i dodać przyprawy.
- Na koniec dodać ricottę. Wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
- Makaron wymieszać z sosem pomidorowym i mięsem.
- Odczekać 1-3 minuty, aby makaron wchłonął sos. Dlatego kluski gotuje się na pół twardo.
- Podawać od razu.