Pikantne penne z kurczakiem w sosie pomidorowym

2021-03-29
Pikantne penne z kurczakiem w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pikantne penne z kurczakiem w sosie pomidorowym to sycące danie dla całej rodziny. W zależności do upodobań i wieku domowników można dodać lub ująć ostrej papryki. To lekkie danie zadowoli każdego. Jeśli chcecie jeść zdrowiej, to zwykły makaron z semoliny zastąpcie makaronem pełnoziarnistym. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu penne, skośnie ciętych rurek, 
  • 2 duże piersi kurczaka, po połówce na osobę
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków czereśniowych lub innych drobnych
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g serka ricotta
  • 1 czubata łyżka liści bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. 
  • Pierś pokroić na paski, a te na kawałki. 
  • Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać przekrojone na pół pomidorki. Smażyć 1-3 minuty.
  • Wlać przecier pomidorowy i dodać przyprawy.
  • Na koniec dodać ricottę. Wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
  • Makaron wymieszać z sosem pomidorowym i mięsem.
  • Odczekać 1-3 minuty, aby makaron wchłonął sos. Dlatego kluski gotuje się na pół twardo.
  • Podawać od razu.