Penne ze szpinakiem i serem ricotta
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Penne ze szpinakiem, zielonym groszkiem i serem ricotta to pyszne danie bezmięsne. Doskonały południowy posiłek lub pyszna kolacja.
SKŁADNIKI
- 400 g pennne
- 150 g sera ricotta
- 100 g młodego szpinaku
- 100 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem dodaj do makaronu zielony groszek. Odcedź.
- Dodaj do gorącego makaronu z groszkiem tarty parmezan i ricottę, wymieszaj.
- Dodaj liście szpinaku. Całość wymieszaj.
- Wyłóż na talerz, posyp posiekanymi włoskimi orzechami.