Penne ze szparagami i bazyliowym pesto
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wiosenne penne z zielonymi szparagami świetnie smakuje na lunch. Zamiast szparagów można dodać młodą zieloną cukinię.
SKŁADNIKI
- 1 op. makaronu penne
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól i pieprz
- sok z połowy cytryny
- odrobina wody, w której gotował się makaron
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron penne gotujemy al dente.
- W tym czasie robimy zielone pesto z 2/3 pęczka bazylii, czosnku, większej części startego parmezanu, orzeszków piniowych lub pestek słonecznika i oliwy (resztę bazylii i orzeszków zostawiamy do dekoracji).
- Podsmażamy na oliwie zielone szparagi przecięte na 3 części, lekko osolone. Kroimy awokado na plastry (pamiętajmy o skopieniu pokrojonego awokado sokiem z cytryny).
- Kiedy makaron będzie gotowy dodajemy do niego pesto, szparagi, części z główkami na końcu oraz awokado i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli makaron jest za suchy dodajemy trochę wody pozostałej z gotowania penne – wtedy sos stanie się aksamitny.
- Na koniec dodajemy główki szparagów, resztę liści bazylii i orzeszków, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.