Oszałamiające spaghetti z salami skąpane w cytrynowo-maślanym sosie

2021-03-29
Cytrynowe spaghetti z salami
Autor: Shutterstock Spaghetti w aksamitnym cytrynowym sosie z dodatkiem salami.
łatwy
20 min
4

Spaghetti skąpane w aksamitnym maślano-cytrynowym sosie smakuje znakomicie. Plasterki podsmażonego, chrupiącego salami i wiórki żółtego sera dopełniają całości.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g spaghetti
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cienkich plastrów salami
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50 g żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • cukier
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente.
  • Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok.
  • Przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć chwilę na oleju, dodać skórkę cytrynową i trochę masła.
  • Gdy masło się roztopi dodać sok z cytryny, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać.
  • Plastry salami podsuszyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Cał0ość posypać tartym serem i natką.
  •