Mega proste kluski ruskie. Najlepiej smakują okraszone cebulką
2022-08-02

łatwy
25 min
4
Kluski ruskie można podać jako dodatek do dań mięsnych. A mogą też stanowić samodzielne danie - okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem smakują wyśmienicie. Sa przy tym tanie i latwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 kostka półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- Okrasa:
- 1 cebula
- kilka plastrów wędzonego boczku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
- Twaróg również zmielić i wymieszać z ziemniakami oddając mąki, jako, sól i pieprz.
- Masę dokładnie wymieszać, a gdy będzie jednolita formować z niej niewielkie kluseczki.
- W szerokim garnku zagotować, wodę i delikatnie ją osolić.
- Kluski wrzucać partiami na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
- Na patelnie rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekana cebulę.
- Kluski podawać na ciepło, okraszone boczkiem i cebulą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?