Mega proste kluski ruskie. Najlepiej smakują okraszone cebulką

Kluski ruskie
Autor: Shutteratock Kluski ruskie najlepiej okrasić podsmażoną cebulką.
łatwy
25 min
4

Kluski ruskie można podać jako dodatek do dań mięsnych. A mogą też stanowić samodzielne danie - okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem smakują wyśmienicie. Sa przy tym tanie i latwe w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 kostka półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • Okrasa:
  • 1 cebula
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
  • Twaróg również zmielić i wymieszać z ziemniakami oddając mąki, jako, sól i pieprz.
  • Masę dokładnie wymieszać, a gdy będzie jednolita formować z niej niewielkie kluseczki.
  • W szerokim garnku zagotować, wodę i delikatnie ją osolić.
  • Kluski wrzucać partiami na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
  • Na patelnie rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekana cebulę.
  • Kluski podawać na ciepło, okraszone boczkiem i cebulą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Kluski ziemniaczane: 9 przepisów na kluski z ziemniaków

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej