Makaronowy omlet z bryndzą

2021-03-29
Makaronowy omlet z bryndzą
Autor: Shutterstock Odsmażany makaron smakuje wszystkim, dużym i małym. 
łatwy
15 min
4

Makaronowy omlet z bryndzą to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek. Jeśli poprzedniego robiliście spaghetti i zostało wam trochę makaronu, można na drugi dzień przygotować na kolację przysmażony makaron z jajkami i serem. W ten sposób otrzymamy pożywne danie na ciepło. Wypróbujcie przepis na makaronowy omlet z bryndzą i cieszcie się jego smakiem!

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanego makaronu typu nitka lub spaghetti
  • oliwa do smażenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki pokrojonej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 100 g bryndzy pokruszonej na grube kawałki
  • kilka listków bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozpuścić masło, dodać paprykę i makaron, podsmażyć, aby makaron się odgrzał i miejscami przysmażył. 
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy makaron już lekko się przyrumieni rozłożyć go równo po całej patelni i wlać masę jajeczną.
  • Smażyć aż omlet od spodu się przyrumieni. Następnie omlet przekręcić używając talerza.
  • Na wierzchu rozłożyć duże okruchy bryndzy. Przykryć pokrywką i smażyć aż ser się rozpuści.
  • Posypać liśćmi bazylii i podawać od razu. 
Redakcja
więcej