Makaronowy omlet z bryndzą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Makaronowy omlet z bryndzą to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek. Jeśli poprzedniego robiliście spaghetti i zostało wam trochę makaronu, można na drugi dzień przygotować na kolację przysmażony makaron z jajkami i serem. W ten sposób otrzymamy pożywne danie na ciepło. Wypróbujcie przepis na makaronowy omlet z bryndzą i cieszcie się jego smakiem!
SKŁADNIKI
- 200 g ugotowanego makaronu typu nitka lub spaghetti
- oliwa do smażenia
- 4 jajka
- 2 łyżki pokrojonej czerwonej papryki
- pół łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- 100 g bryndzy pokruszonej na grube kawałki
- kilka listków bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozpuścić masło, dodać paprykę i makaron, podsmażyć, aby makaron się odgrzał i miejscami przysmażył.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gdy makaron już lekko się przyrumieni rozłożyć go równo po całej patelni i wlać masę jajeczną.
- Smażyć aż omlet od spodu się przyrumieni. Następnie omlet przekręcić używając talerza.
- Na wierzchu rozłożyć duże okruchy bryndzy. Przykryć pokrywką i smażyć aż ser się rozpuści.
- Posypać liśćmi bazylii i podawać od razu.