Makaron z jagodami i śmietaną
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Makaron z jagodami i śmietaną to świetne danie na lato. W sezonie na jagody warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis na pyszne kluski ze śmietaną i jagodami (borówką czernicą). Orzeźwiające zestawienie pokrzepi nasze znużone upałem ciała.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g suchego makaronu np. kokardki
- 1 łyżka masła
- 250 g jagód (borówki czernicy) lub borówki amerykańskiej lub jagody kamczackiej
- 150 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.
- Odcedzić makaron i wymieszać z masłem.
- Śmietanę wymieszać z cukrem i esencją waniliową.
- Makaron podawać polany śmietaną i posypany jagodami.