Makaron z cukinią i orzeszkami pinii. Przepis na szybkie i smaczne danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z cukinią wydaje się być daniem banalnym - zarówno do wykonania, jak i w smaku. Poniższy przepis wykorzystuje intrygujące połączenie podsmażonej cukinii, tymianku i słodyczy rodzynek i orzeszków piniowych, dzięki czemu przełamuje ten popularny stereotyp.
SKŁADNIKI
- 1 nieduża cukinia (ok. 300 gramów)
- 2 łyżki rodzynek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- makaron (najlepiej penne)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente.
- Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aby się zarumieniły. Uwaga, by nie przesadzić z ogniem.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Końce cukinii odciąć, przekroić warzywo na pół, wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw cukinię pokroić na cieniutkie, wąskie wstążki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać obrany i pokrojony czosnek, zamieszać. Dodać tasiemki cukinii, sok z cytryny, suszony tymianek, podsmażyć przez ok. 3-4 minuty.
- Cukinię doprawić solą, dodać rodzynki, wlać odrobinę oliwy, dodać cukier, pieprz i świeży tymianek. Zamieszać delikatnie, wyłożyć na makaron, całość posypać orzeszkami pinii.