Makaron z cukinią i orzeszkami pinii. Przepis na szybkie i smaczne danie

2021-03-29
makaron-z-cukinia-i-orzeszkami-pinii-przepis-na-szybkie-i.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na szybkie i smaczne danie.
łatwy
30 min
4

Makaron z cukinią wydaje się być daniem banalnym - zarówno do wykonania, jak i w smaku. Poniższy przepis wykorzystuje intrygujące połączenie podsmażonej cukinii, tymianku i słodyczy rodzynek i orzeszków piniowych, dzięki czemu przełamuje ten popularny stereotyp.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduża cukinia (ok. 300 gramów)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • makaron (najlepiej penne)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente.
  • Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku.
  • Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aby się zarumieniły. Uwaga, by nie przesadzić z ogniem.
  • Wycisnąć sok z cytryny.
  • Końce cukinii odciąć, przekroić warzywo na pół, wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi.
  • Przy pomocy obieraczki do warzyw cukinię pokroić na cieniutkie, wąskie wstążki.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać obrany i pokrojony czosnek, zamieszać. Dodać tasiemki cukinii, sok z cytryny, suszony tymianek, podsmażyć przez ok. 3-4 minuty.
  • Cukinię doprawić solą, dodać rodzynki, wlać odrobinę oliwy, dodać cukier, pieprz i świeży tymianek. Zamieszać delikatnie, wyłożyć na makaron, całość posypać orzeszkami pinii.