Makaron świderki w sosie z batatów pieczonych lub gotowanych

Makaron świderki w sosie z batatów
Autor: Shutterstock.com Świderki z sosem z pieczonych batatów, zielonym groszkiem i szpinakiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Makaron skąpany w kremowym sosie batatów jest wegańską wersją sosu Alfredo. Ale bez mleka, bez laktozy i bez glutenu. Jeśli użyjecie również bezglutenowy makaron, to jest danie w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. A do tego pyszne! 

SKŁADNIKI

  • Na makaron:
  • 350 g makaronu świderki (w razie potrzeby bezglutenowy
  • 150 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 100 g liści szpinaku młodego
  • Na sos ze słodkich ziemniaków:
  • 1 batat
  • ½ łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych lub masło z nerkowców
  • 160 ml wody gorącej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do dekoracji:
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą. Moczyć 1,5 godziny. 
  • Batata nakłuć widelcem. Gotować w mikrofalówce przez 6-8 minut. Lub piec w piekarniku przez 50 minut w 200°C.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. 
  • Przełożyć usmażoną cebulę i czosnek do blendera. Dodać upieczonego batata, orzechy nerkowca razem z wodą, drożdże, paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksować na gładki sos. 
  • Sos przelać z powrotem na patelnię. Zagotować. Dodać zielony groszek. 
  • Do sosu dodać ugotowany makaron. Podgrzewać razem przez 1 lub 2 minuty. Dodać liście szpinaku. 
  • Oddzielnie przygotować posypkę ze smażonej tartej bułki i drobno posiekanego czosnku.
  • Podawać makaron posypany posypką. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej