Makaron świderki w sosie z batatów pieczonych lub gotowanych
2021-08-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Makaron skąpany w kremowym sosie batatów jest wegańską wersją sosu Alfredo. Ale bez mleka, bez laktozy i bez glutenu. Jeśli użyjecie również bezglutenowy makaron, to jest danie w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. A do tego pyszne!
SKŁADNIKI
- Na makaron:
- 350 g makaronu świderki (w razie potrzeby bezglutenowy
- 150 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- 100 g liści szpinaku młodego
- Na sos ze słodkich ziemniaków:
- 1 batat
- ½ łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych lub masło z nerkowców
- 160 ml wody gorącej
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- Do dekoracji:
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą. Moczyć 1,5 godziny.
- Batata nakłuć widelcem. Gotować w mikrofalówce przez 6-8 minut. Lub piec w piekarniku przez 50 minut w 200°C.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
- Przełożyć usmażoną cebulę i czosnek do blendera. Dodać upieczonego batata, orzechy nerkowca razem z wodą, drożdże, paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksować na gładki sos.
- Sos przelać z powrotem na patelnię. Zagotować. Dodać zielony groszek.
- Do sosu dodać ugotowany makaron. Podgrzewać razem przez 1 lub 2 minuty. Dodać liście szpinaku.
- Oddzielnie przygotować posypkę ze smażonej tartej bułki i drobno posiekanego czosnku.
- Podawać makaron posypany posypką.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?