Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serkiem mascarpone
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serkiem mascarpone to doskonały posiłek. Dostarczy energii i nasyci. Kremowy sos serowy i szpinak doprawiony czosnkiem gwarantują wyborny smak.
SKŁADNIKI
- 10 dag szpinaku mrożonego
- 6 dag makaronu pełnoziarnistego penne
- 4 dag mascarpone
- 2 dag sera z błękitną pleśnią
- ząbek czosnku
- łyżka tartego parmezanu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmroź na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
- W trakcie rozmrażania ugotuj makaron al dente (na półtwardo).
- Do rozmrożonego szpinaku dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Całość duś do odparowania wody. Następnie dodaj mascarpone i ser pleśniowy.
- Ogrzewaj, aż sery się roztopią.
- Sosem polej makaron, posyp tartym parmezanem.