Potrawy wigilijne: łazanki z makiem

2021-03-29
Potrawy wigilijne: łazanki z makiem
Autor: thinkstockphotos.com Łazanki z makiem
łatwy
45 min
4

Łazanki w wersji wigilijnej - z makiem to tradycyjne danie kuchni polskiej.  Łazanki z makiem i bakaliami to proste danie. W obrzędowości ludowej łazanki z makiem symbolizowały bogactwo i dobrobyt. W czasach deficytu jedzenia, nie zważano na kalorie. Przeczytajcie jak zrobić łazanki z makiem i bakaliami i dowiedzcie się ile mają kalorii i czy są zdrowe. 

Zobacz także: Przepis na łazanki z makiem według Ewy Wachowicz

Wartość kaloryczna łazanek z makiem

Porcja 100 g łazanek z makiem i bakaliami to 300 kcal.  W tak niedużej porcji znajdziemy 38 g węglowodanów, 13 g tłuszczy i 8 g białka. 

Czy łazanki z makiem są zdrowe?

Łazanki z makiem i bakaliami, czyli orzechami i rodzynkami, to kaloryczne i ciężkostrawne danie. Już sam mak jest ciężkostrawny, a do tego dochodzą tłuste orzechy i miód. Łazanki z makiem i bakaliami to danie, którego powinni unikać diabetycy, osoby na diecie niskowęglowodanowej, również osoby nie tolerujące glutenu. 

Możesz użyć gotowej masy makowej, ale dodaj do niej łyżkę miodu i pokrojone bakalie.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu łazanki
  • 300 g maku
  • po szklance mleka i wody
  • 2 łyżki masła
  • po 2 łyżki miodu i cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • po 100 g migdałów, orzechów włoskich rodzynek, suszonych fig i moreli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łazanki ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
  • Zagotować mleko z wodą. Wsypać przebrany mak i zostawić na 15 minut, by się zaparzył. Zaparzony odsączyć i zemleć w maszynce dwa razy, używając sitka o najmniejszych oczkach.
  • Sparzyć rodzynki i migdały (z migdałów zdjąć skórki). Posiekać bakalie.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać bakalie, miód, cukier puder, cukier waniliowy i mak. Łazanki wymieszać z masą makową.
  • Jeśli chcesz własnoręcznie przygotować łazanki, wymieszaj 3 jajka z odrobiną soli i taką ilością mąki, by po wyrobieniu ciasto było gładkie i elastyczne, takie jak na makaron. Rozwałkuj je cienko, lekko podsusz i pokrój na małe kwadraty.