Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie
2021-09-08
łatwy
15 min
4
Lane kluski na mleku to śniadanie, które syci na długo. Idealne, gdy poranki witają nas chłodem. Kiedyś kluski lane na mleku były obowiązkowym daniem śniadaniowym na zmianę z kaszą manną i kleikami. Świat się zmienia, ale kwestia naszego porannego komfortu nigdy. Zadbajmy o siebie najlepiej jak umiemy.
Sekrety klusek lanych na mleku
- Kluski najlepiej przygotować w dzbanuszku lub innym naczyniu z dzióbkiem. Można również w kubku i ciasto lać z łyżki.
- Kluski można przygotować również z mąki bezglutenowej, a zamiast mleka użyć napój owsiany.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka (około 450 ml) lub 3 szklanki napoju migdałowego
- 2 jajka M
- 2,5 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić do dzbanuszka. Dodać szczyptę soli i zmiksować energicznie.
- Do jajek dodać mąkę i ucierać do momentu aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
- Mleko zagotować z 1 szklanką wody. Do napoju migdałowego nie potrzeba dodawać wody.
- Na wrzące mleko lać ciasto cienkim strumieniem. Zamieszać i zagotować.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!