Kluski ziemniaczane 2 w 1. Niby leniwe, a jednak ruskie

Kluski zieminiaczne 2 w 1. Niby leniwe, a jednak ruskie
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Zastanawiacie się nad pomysłem na obiadowe danie, a w waszej lodówce pozostało puree ziemniaczane z dnia poprzedniego? Jeżeli tak, to już na dobrej drodze do kulinarnego sukcesu. Doprawcie to jeszcze dwoma dobrze znanymi wam składnikami, wymieszajcie je na jednolitą masę, pokrójcie i gotujcie. A oto gotowe kluski na obiad!

Twarogowo-ziemniaczane kluski to prawdopodobnie najłatwiejszy przepis na świecie. Co więcej, możecie podawać je na wiele różnych sposobów, czy to na słodko, czy na słono. Kasza manna dodana do masy pomoże uzyskać jednolitą konsystencję. Jeżeli chcecie wilgotne ciasto, użyjcie sera półtłustego lub tłustego.

Kluski 2 w 1. Szybkie i smaczne

Takie kluski są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, takich jak gulasze czy potrawki. Szczególnie godnym polecenia połączeniem są kluski podane z gęstym, pachnącym sosiem grzybowym. Ten sos, przygotowany ze świeżo zebranych grzybów wydobywa z klusek ich pełny smak.

Kluski ziemniaczane z serem, znane również jako ruskie kopytka, to jedno z najbardziej ulubionych dań w wielu domach, obok domowych kopytek, pierogów ruskich i klusek śląskich. Przepis na proste i smaczne domowe kopytka ruskie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Te pyszne kluski z ziemniaków i sera podczas gotowania nie ulegają rozpadowi, zachowując jednocześnie swoją sprężystość, a zarazem miękkość i delikatność. Dodatkowo ich zaletą jest niska cena.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu w kostce
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    • Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Możecie je pokroić na mniejsze kawałki, aby proces gotowania przebiegł szybciej.
    • Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie i zmiażdżcie je do formy puree. Następnie pozwólcie im ostygnąć.
    • Kiedy ziemniaki będą już zimne, dodajcie do nich ser oraz wbijcie jajko, a następnie dobrze wszystko wymieszajcie.
    • Następnie dodajcie kaszę manną i zamieńcie wszystko w jednolitą masę.
    • Rozdzielcie tę masę na trzy części, z których uformujecie wałki o szerokości około 2 cm. Jeżeli preferujecie, mogą one być grubsze.
    • Każdy z wałków pokrójcie na kawałki o długości około 3 cm.
    • W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i wrzućcie do niej kluski, partiami.
    • Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujcie je jeszcze około 2 minuty na niskim ogniu.
    • Na koniec, przy pomocy cedzaka, wyłówcie gotowe kluski lub wlejcie je na durszlak, aby je odcedzić.
Twaróg - jadalne białe złoto
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej