Kluski w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szybki i sycący obiad? Wypróbuj przepis na kluski z kurczakiem w sosie szpinakowo-pieczarkowym. Delikatny kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z brokułami, które śmiało możesz dorzucić do poniższej listy składników. Podsmażoną pierś kurczaka w sosie podawaj z makaronem, gnocchi lub kopytkami.
SKŁADNIKI
- 200 g filetu z kurczaka
- 5 średnich pieczarek świeżych
- 200 g szpinaku mrożonego krojonego
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 250 g suchego makaronu np. kolanka lub "świńskie uszka" albo 400 g gnocchi lub kopytek
- łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować makaron kolanka al dente.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki.
- Kurczaka i pieczarki razem podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Dodać rozmrożony szpinak, śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodać wcześniej ugotowany makaron kolanka z falbanką.